Как да получите най-добра услуга от печатницата

2037

Наръчник за клиентите на печатниците или как да бъдете най-добрият клиент и да получавате най-добрата печатна услуга?

Нека започна с един гениален цитат, който е добре да бъде правилно обмислен и запомнен. Той гласи: „Най-добрата услуга ще получите от доставчика, който има най-висока квалификация да свърши желаната от вас работа.” Днес, когато всеки се опитва да намери възможно най-ниската цена за какво ли не, е редно да осъзнаем, че в повечето случаи това не означава, че ще получим услугата с най-висока стойност и качество.

Именно поради този факт, купувачът трябва да може поне от части да взима своето решение въз основа на техническа оценка на обстоятелствата. Ето защо е добре да имате най-малкото елементарни, но в никакъв случай лаишки познания в областта, в която купувате. Днешната публикация ще даде началото на поредица от подобни теми, свързани с това как трябва и как не трябва да се развиват бизнес отношенията между печатници, клиенти и посредниците, които се явяват свързващо звено между първите и вторите.

Да започваме днешната разходка и да се впуснем в необятните пространства по темата как да спечелите печатниците на своя страна и да получите най-добрата услуга, на която те са способни. Неоспорим факт е, че повечето печатници са продуктово ориентирани и основната им цел е да постигнат максимална възвръщаемост от високите инвестиции за оборудване, които са направили. Във времената на криза обаче всички се учим, че за да се възвърнат тези ивестиции трябва да има и купувачи, но такива които ценят стойността, а не цената. Именно затова печатниците разработват все повече нови сегментирани продукти, които няма как да се поддържат на склад и е необходимо да се предвиди достатъчно време за тяхната изработка. Разбира се цената също е важна, но тя не трябва да бъда намалявана на всяка цена и за сметка на качеството, нали?

Опитът е много важен
Именно тук идват партньорските отношения между печатница и клиент (независимо дали краен или посредник), при които първите могат да предложат набор от решения, чрез които да се оптимизират разходите за производство, на база натрупания опит, който имат. Много важно условие е да познавате отчасти технологиите за печат, особено в случаите, когато се явявате в ролята на посредник между печатница и краен клиент. Вече има много полезна информация, предоставена дори от самите печатници, с която ще си спестите неприятното усещане, че ви лъжат с цените. А, именно това усещане остава в повечето клиенти когато за едно и също изделие получат цена, която има 2-3, че понякога и повече пъти разлика между най-ниската и най-високата стойност. Не, никой не ви лъже! Просто колегите разполагат с различни технологии и предлагат, това, което имат, тъй като няма как да ви откажат оферта, след като имат възможност за изработка на даденото изделие.

Много по-важно е да бъдем честни
Както споменах и в началото е много важно да имаме поне минимални познания, но в никакъв случай лаишки, защото последните лесно могат да бъдат хванати с просто око от професионалист. Забелязал съм как в някои случаи се прикрива информация, дори и след проведен уточняващ разговор. Опитът ми подсказва, че често зад това се крие голяма неприятност, което автоматично води до повишаване на цената с цел избягване на риска, който може да се появи с поемането на заявката. Изобщо не считам за срамно да потърсите информация от печатницата и да обясните какви са желаните крайни резултати, независимо дали става дума за метод на изпълнение, бързина или съвет за намаляване на разходите.

Забелязал съм също така как при задаване на въпрос относно бюджета, моментално отсрещната страна настръхва, тъй като очаква да получи нож в гърба. Не, това е просто опит да се предложи максималното за сумата, с която разполагате. Честността, поражда честност в отношенията, затова поставяйте цялата информация на масата. Разбира се, искайте същото и в замяна, защото все още има колеги сред печатниците, които играят по старите правила, но за щастие те са все по-малко. И още нещо пак от гледна точка на честните взаимоотношения. Никой няма забрана да изпраща безброй много запитвания за едно и също изделие, но за целта има системи за оферти, за които ще пиша скоро. Неприятно е обаче, когато в една печатница се получи запитване от клиент, след което от още 5 рекламни агенции, а в краен случай и от друга печатница, която няма възможност да изпълни самото изделие. Намираме се в малък и ограничен пазар и подобно търсене на цени от всеки и всички обикновено не дава добър резултат.

За правата и отговорностите
Неизбежно в съвместната работа възникват проблеми. Няма значение кой е виновен, щом се е стигнало до там по-важно е как ще бъдат разрешени. А, в случай, че решение не може да се намери то вина имат всички партньори. Именно за това е много важно още в самото начало да са ясни правата и задълженията на двете страни. Кой отговаря за графичния дизайн, проверката на файлове, доставката и други важни параметри? Какви са крайните срокове за предаване на материали, за да се спази крайният срок за предаване на печатните материали към клиента? Всичко трябва да е ясно и точно разписано. Дали в договор, дали за всяка отделна поръчка или оферта, но цялата информация трябва да е в писмена форма. Забравете за телефона при толкова важни детайли. Да, чрез него може да уточните определени параметри, но в последствие те трябва да са разписани, за да си спестим нервите и последващите взаимните обвинения при една евентуална грешка. Все пак в нашия бранш работят малко хора и възможността утре да се срещнем на друго място е огромна, а как ще се гледаме в такъв случай?

Отнасяйте се с респект
Всеки иска да бъде уважаван, нали? Работата с някого дълго време, неизбежно води до леки търкания в отношенията, които могат в даден момент да изригнат до невиждани и най-вече нечувани размери. Добро отношение, усмивка и едно благодаря в края на комуникацията са достатъчни. Тук е важно да напомня и за нещо от предната точка – крайните срокове. Никога не ги пропускайте, независимо дали става дума за предоставяне на дадена информация или плащане. А, защо да не похвалим някого в социалните мрежи, вместо да ги използваме само при негативен случай? Или да напишем препоръка в LinkedIn? Със сигурност по този начин всички ще спечелят от едно подобно партньорство.

Накратко нещата са много прости за описване. На първо място бъдете информирани и се информирайте. Много от сайтовете не печатниците, които държат на своето име предлагат достатъчно полезна и пълна информация. Ако тя не е достатъчна не се колебайте да се свържете по телефона и да уточните параметрите, преди самото запитване, но разбира се тук идва най-важната част в никакъв случай да не изпускате (целенасочено или не) важна информация по самото задание. Не бъдете от хората, които нямат време или желание да напишат един имейл с отговор на дадени, уточняващи въпроси, вместо да вдигнат телефона. Това ще ви спести много време нерви и усилия на по-късен етап. Надявам се, че през новата година всички ще спазваме тези правила и в края на годината заедно ще се съберем и обсъдим постигнатите резултати на по бира 😉