Списание с персонализирани корици – Fit for Life

  2946

  Списание с персонализирани корици за всеки читател – нов бизнес модел в издателския бизнес.

  Независимо от възрастта за повечето хора, занимаващи се в свободното си време със спорт, е мечта да бъдат на корицата на списание. От швейцарското издание „Fit for Life“ са намерили решение на този проблем. Те предлагат на читателите си възможност за качване на собствени снимки при абонамент. Същите се използват за създаване на персонализирани корици за броевете, които читателят получава.

   

  Бизнес моделът на списание Fit for Life

   

  Идеята се заражда преди пет години, когато списанието е един от основните партньори на спортното събитие Gigathlon. В него отделни лица или отбори се състезават в няколко дисциплини, сред които: плуване, колоездене, кънки и бягане. Тогава всеки участник получава персонализирано списание, вместо медал. Според главния редактор на Fit for Life това е било скъпо и трудоемко за изпълнение. Причината е била в необходимостта от специален софтуер, наемането на фотограф за събитието и отпечатване на самите корици. Всичко това е струвало на издателите малко над 50 000 швейцарски франка. Въпреки, огромния успех тогава, това е изглеждало като единично промоционално събитие.

   

  Бизнес моделът на списание Fit for Life

  Последните тенденции в дигиталните технологии променят това виждане и екипът на Fit for Life намира за основателно да съживи тази своя успешна концепция. Те създават секция в своя сайт fitforlife.ch, където потребителите могат да качват свои снимки и да изготвят свои персонализирани корици, включително със заглавия. Единственото условие е да не се качват снимки от събития без уредени авторски права. Основно се използват изображения на близки и познати, като по този начин списанието се превръща в идеален подарък при специални поводи.

  Производството и доставката на списанието с персонализирани корици все още изисква по-големи разходи от традиционното издаване, което се отразява и в самата цена, но сравнено с разходите, които правят занимаващите се със спорт, това не изглежда толкова страшно. От самото списание дори обмислят предлагането на изцяло персонализирани издания. За целта се обмисля съвместно сътрудничество с фотографи на различни спортни събития, които да предлагат своите снимки в сайта на списанието, където участниците ще имат достъп до тях при създаването на своите броеве .

  Източник: blog.drupa.com