Бунт Адвъртайзинг и новата им дигитална машина bizhub C1100

  4873

  „Ние сме силни в инженерните решения. Даваме най-добрия рандеман – не измисляме печатни продукти, измисляме най-добрите решения за конкретния клиент.“

  Интервю с Петър Танев, управител на Бунт Адвъртайзинг по повод покупката на bizhub C1100.

  Доскоро позната като фирма, предлагаща ситопечат, щанци и каширане, Бунт Адвъртайзинг се разви в пълното рекламно обслужване и комплексни услуги в цялостната изработка на рекламни материали – от дизайна до краен рекламен продукт.

  Защо точно този модел bizhub C1100 на Konica Minolta
  Първо, защото е много по-качествена от старата, която имах. Много по-висок клас е и ми дава повече производствени възможности. Освен това машината е по-бърза и дава по-ниска себестойност на продукта. В началото нямахме планове да печатаме, но за да дадем най-конкурентната цена, трябва да затворим процеса. Цветната bizhub C1100 няма аналог на пазара в този клас – по-евтина е от HP Indigo, но ни дава отлично качество на отпечатъка.

  bizhub C1100 дойде по естествен път и в правилния момент. И постепенно я натоварваме – в момента работи на около 30% от възможностите си. За мен това е добре, защото това не ми е основният бизнес – аз продавам цялостен продукт, а не печат.

  Като условия от доставчика – плащането на клик не е най-желаният от мен начин на заплащане, но нямам друг избор – клик програмата включва цялостното обслужване. Избирайки дигитална машина, избираш и клик програмата, включително и сервиза. Konica Minolta имат най-добрия сервиз за момента, макар времето за реакция не винаги да е достатъчно бързо за мен.

  Знаех, че ще купя тази машина една година по-рано – няколко месеца преговаряхме.

  До преди 2 години и аз както повечето рекламни изпълнители се борех със ситуацията – ниски цени, високи разходи, изнасях печат при подизпълнители, но започнах да инвестирам в оборудване и да градя име.

  Вече виждам резултати – бизнесът ми се промени, станах интересен на доставчиците – не ми се налага да излизам от офиса за материали. А от няколкo месеца има и лъч надежда със ситуацията на пазара като цяло.

  Когато изнасях печaт при подизпълнители, страдах години наред – големите печатници постепенно затвориха производствения си цикъл, а аз не можех да предложа цялостна услуга. Ние имахме машина за каширане (която ни извади от кризата през 2008-а) и големите печатници ползваха услугите ни, но както те започнаха да затварят процеса, така и ние с времето се ориентирахме в определени услуги и се оборудвахме за тях. Защото това е правилният начин и само така можеш да предложиш конкурентна цена на клиента, да растеш и да се развиваш стабилно.

  Тук правя едно уточнение – услугите, в които се специализираш, трябва да се предлагат и за чужбина, иначе само за нашия пазар не е рентабилно.

  Ако говорим за дигиталния печат като локален бизнес – локация София – да, локален е. Локация – офис в кв. Дружба – не, не е толкова локален.

  Сега планирам втора покупка – навлизаме в бизнеса с печат на книги.

  Създадохме платформата Lifebook.bg, с която ще обхванем тиражите, от които не се интересуват издателите у нас – единични бройки, стари издания, екземпляри от книги, които никой не печата вече. Платформата може да бъде в услуга не само за крайни клиенти, но и в голямата си част в услуга на издателствата и библиотеките – те ще могат сами да качат файловете и да си поръчат единични бройки. Разработена да обслужва не само България, но и Европа. Стартът е от 1 септември 2016.

   

  Клиентите на Бунт Адвъртайзинг , цените и развитието
  Отскоро се обърнахме и към крайните клиенти, което промени начина на продажба на продуктите ни.

  Това е съвсем нов начин на работа за нас – необходим е маркетинг, търговски отдел, който да продава и обслужва клиентите и да им предложи точното решение, независимо дали клиентът разбира от печат или не. Това за мен като собственик означава подбор на хора, инвестиция в тяхното обучение и мотивирането им да работят и да развиват услугите ни. Трябва обаче и да приемаш грешките в работата, защото хората са млади и се учат. И този мит, че по-старите специалисти в бранша са по-работливи, а младото поколение е мързеливо, не е верен – мързеливите хора, независимо от възрастта, са мързеливи. Но в хора трябва да се инвестира, да бъдат обучавани и мотивирани.

  А с тези инвестиции ще дойде и бавното покачване на цените. Хубавото е, че клиентите вече търсят и качество. Виждам го и по нашите поръчки. За клиентите, които търсят най-ниска цена, качество и срок, мога да предложа две от тези три неща – по избор.

  Също така, давам две цени на клиента според услугата, която иска да получи – обикновено избират срока и по-високата цена – така че всичко е въпрос на правилно предлагане.

  Особено сега, когато имам дигитална машина, мога да бъда гъвкав – мога да отпечатам или да изнеса навън при по-големи тиражи. Това е и моята работа – да дам най-добрата цена на клиента, а ние да сме отпечатали най-оптимално продукта. Така крайният клиент има избор и не ми извива ръцете за цени.

  И големите фирми с дигитален печат, които реално определят цените, започнаха да продават скъпо, съответно и по-малките трябва да се ориентират в тази посока. Малките, които се опитват да дадат най-ниска цена, просто се самоубиват. Понякога и аз реагирам емоционално и давам много ниска цена за някой клиент, но е нормално да си емоционален, когато вриш и кипиш в работата всеки ден.

  Факторите за покачването на цените на печатните услуги са два – външни и вътрешни.
  Външните са IT компаниите, които навлизат у нас – те вдигат заплатите, съответно и потреблението. Това неминуемо води до вдигане на цените на всичко и влияе и на бранша. Вътрешните фактори са повишаването на цените от страна на големите дигитални печатници като Булгед и Джей Пойнт Плюс, които ние по-малките следваме. Мисля, че мястото на Бунт Адвъртайзинг е по средата – не сме от най-големите в челната тройка, но не сме и от най-малките.

  Най-важното за нас е, че не се борим в сегмента на печата на стандартната продукция – ние сме силни в инженерните решения. Даваме най-добрия рандеман – не измисляме печатни продукти, измисляме най-добрите решения за конкретния клиент.

   

  Материала написа: Десислава Тодорова