Възражението „Печатът е мъртъв“

2274

Ако зададете в Google въпроса „Какъв процент от имейлите е спам?“, отговорите варират между 88% и максималната стойност 94%. Това е удивително, ако се замислите.

Нямам представа колко точно имейла получавам, но когато пристигна в офиса сутринта, обикновено ме чакат около 30, от които само 4 или пет минават през филтъра ми.

Няколко часа по-късно, преди обяд, се насочвам към пощенската си кутия. Тя е удивително незаета от писма. Няма ги запитванията и цветните пощенски картички. Всичко, което намирам вътре в някоя случайна сметка, местният седмичен вестник и написано на ръка писмо от майка ми и баща ми.

Докато ме е нямало, са дошли единадесет нови имейла, от които само един е личен. Delete. Delete. Delete. Delete. Delete. Delete. Delete. Delete. Delete. Delete. И сега съм готов за работа. Раздразнен, но готов за работа.

Забавно е, ако се замислите какво се случва. Нашите клиенти решиха да спрат да изпращат писма по пощата. Често възражение сега е, че „Печатът е мъртъв. Слагаме всичко в интернет.“ На теория това работи. Имам предвид, ако не печатате и не пращате по пощата, пестите доста.

Но….

Как хората ще научат за интернет страницата ви? От Facebook? Сериозно? Толкова ли са налудничави клиентите, че да мислят, че компанията им е толкова пленителна, че техните клиенти чакат с нетърпение всеки нов Tweet?

О, разбирам. Те планират да направят имейл кампания. Идеално! Constant Contact е прекрасна компания. Самият аз я използвам, честно казано. Но дефиницията за SPAM е нежелана имейл комуникация и тези кампании имат, в най-добрия случай, 88% шанс че клиентът няма да види имейла.

Междувременно, на другия край на града, пощенската кутия е празна. Малкото, което попада в нея, е уникално и различно и се проверява и разглежда. Хммммм…

В желанието да спестят пари и да намалят разходите, компаниите вместо това прекъсват връзки, някои от които са жизненоважни, с партньори и клиенти. Печатът е основна част от всяка кампания в социалните медии. Пощата привлича трафик към интернет страниците. Персонализираните кампании използват информацията, събрана от общуването с клиентите и партньорите и осигуряват релевантна информация.

Печатът е мъртъв? Не и за онези, които искат да се разграничат. Не за онези, които искат да открият посредник, който не е използван достатъчно, който е прегледен и познат. Преди всички леминги* да скочат от скалата, нека да напомним на клиентите си къде е мястото на печата. Само не го правете с имейл.

*Лемингите са дребни бозайници, за които има мит, че извършват масови самоубийства като скачат от високи скали.

Автор: Bill Farquharson

Източник: thedigitalnirvana.com

СПОДЕЛИ
Мартин Новев
Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. Силата му е в предпечата, монтажите, експонацията и дълбоките познания в довършителни процеси.