Визитките не са мъртви!

  3483

  Въпреки всичко, което сте чували, визитните картички не са мъртви през 2015 г., няма да бъдат мъртви и в следващите 10 или 20 години, независимо кой гуру какво казва.

  Основният аргумент е, чевизитните картички са просто начин да се предава информация, като тези данни можете просто да запишете в телефона и се свържете с някого веднага„. Това е солиден аргумент, но се игнорират някои много важни неща…контекст, креативност и последователностTези три точки са „триъгълникът на твореца„, които можете да игнорирате на свой риск

  Контекстът, че визитките са и релевантни в дигиталната епоха е лоша шега, ако трябва да бъдем откровени. Да кажем, например, че сте фотограф, който снима конференция или събитие – има ли смисъл, да спирате работа всеки път, когато се наложи да си говорите с някого или ви питат, как могат да се свържат вас за снимките, и вие да стоите там и да вкарвате своите данни в телефоните им, или да тършувате за своя телефон, докато държите оборудването си? Ако правите така, не губите ли от времето, в което бихте могли да снимате или да се подготвите за снимки? Дори ако имате помощник, който може да прави това, 10-20 визитки могат да се разменят за времето, което е необходимо за “преточването” на информацията за контактите между телефоните.

  Какво става, ако сте графичен дизайнер

  Дали има значение да имате визитка, която съдържа не само вашата информация, но показва вашето творчество при използването на много малко пространство? Това води към следващата точка – креативността. Можете да използвате една креативна и умна визитка, за да се отличите от останалите и да направите впечатление. Да бъдете запомнящи се има значение, дори ако сте само един от сто души, който записва името си в нечий телефон по време на събитие, за това как ще ви отличат от някой друг. Когато се обадите или им пишете, как да знаят кой сте вие? Означава ли това, че не трябва да записвате техните данни в телефона си и да предприемете последващи действия веднага? Не. Означава – защо да не направите това, а също и да направите впечатление и да бъдете забележителни и да отидете по-дълбоко в това взаимодействие?

  След това, разбира се, идва последователността, която има две отделни точки. Хората са израснали с последователното очакване, че всеки сериозен професионалист има качествена визитка. Това е нещо, което сме виждали през целия си животи дори е част от поп културата в този момент. Това е особено вярно за всеки над 35 години, дори и тези, които са технически грамотни, все още прекарват голяма част от кариерата си на възрастни в даване и получаване на визитни картички. Технологията не променя зачитането и възприемането на някой с визитка срещу такъв, който няма. Известните личности или знаменитости имат лукса да игнорират това, защото не трябва да установяват своята легитимност, така че визитката може да не е от значение за тях. Но за другите хора, които нямат известност, тя все още е важен инструмент. Вашата визитна картичка е пълномощник, който ви представлява, когато не можете да бъдете на място, за да се представите.

  Говорейки по-широко за последователността, визитката ви дава възможност нея получателите й да влезнат във вашия сайт и или социални медийни профили. Видимостта на тази съгласуваност между предимствата на вашата марка ще ви донесе значително по-голямо доверие.

  До този момент не стана дума, че технологията има капацитета да избута визитките на заден план през следващите 10 години. Но, отпадането на визитките означава просто премахване на още един маркетингов инструмент от арсенала ви, който иначе ви помага да изградите нови отношения и да бъдете забележими и разпознаваеми. Когато сте написали бестселър и сте на страниците на вестници и списания или имате турнета по целия свят, или се появявате по телевизиите, най-вероятно може да се сбогувате с визитките. До тогава, постоянното раздаване на визитки, вероятно няма да нарани вашите маркетингови усилия или финансови резултати.

  Източник: www.printmediacentr.com

   

  СПОДЕЛИ
  Мария Шабанска
  Дългогодишен предпечатар, преводач на техническа литература и редактор. В свободното си време - пътешественик.