Дигиталният печат през 2014 – по-добре късно, отколкото никога за B2

3936

Какви нови модели печатни машини обещаха доставчиците през 2012 и колко от тях ще бъдат наистина произведени в срок? Колко от новите модели печатни машини закъсняват?

Вижте интересния анализ на Infotrends.

„Ако погледнем назад известията за нови продукти през 2013 година, трябва да признаем, че годината до голяма степен беше засенчена от drupa 2012 и от многото нови и вълнуващи технологии показани там. Бяхме особено нетърпеливи да видим през 2013 навлизането на пазара на новите В2 продукти, но се доказа, че това е доста бавен процес. Като анализатори с многогодишен опит в индустрията, видяхме, че графиците за въвеждане са прекалено оптимистични и че действителният старт на продукта често изглежда, че ще се проточи вечно. Но известията от drupa 2012 изглежда са довели тези забавяния до ново измерение.

Изглежда, че времето от първата технологична демонстрация до фазата на бета тестовете, а след това до крайния продукт, става все повече и повече. Вярно е, че границата между демонстрацията на ранния продукт и демонстрацията на технологията е неясна. Много от продавачите предприемат предпазлив подход и обявяват тези известия за новости, като технологични демонстрации. Също така, технологичните демонстрации може никога да не доведат до какъвто и да е продукт. И все пак, потенциалните потребители искат да знаят кога могат да очакват дата за стартирането на новия продукт или поне да знааят, кога ще има ограничена наличност за ранните потребители.

В таблицата по-долу сме изброили основните концепции / демонстрации на продукта с оригиналната им дата за наличност (както е посочено на или около drupa 2012) и ревизираната дата на стартиране (която е в съответствие с най-новата ни налична информация). Датата на старта се отнася или за общ търговски старт или за ограничена наличност за ранни потребители, а не за бета инсталации в предприятие, в което устройството все още не е прието или заплатено от клиента. В някои случаи не сме чули ревизирана дата, което може да означава, че продуктът няма да се появи на пазара, макар, разбира се, това да не означава непременно това.“

Справка за форматите на машините в таблицата:

B2 – размер 500х700мм. Всички формати тук.

Continuous feed – ролен формат

SRA3 – 450х320мм

 

Старт на ключови продукти с ревизирани дати

„Не очакваме всички продукти да бъдат въведени в рамките на посочения период от време или изобщо, особено когато продавачите се опитват основно да преценят потребителския интерес по време на изложение. Също така разбираме, че превръщането на една технология в готов за пазара продукт, изисква много време и усилия. Обаче сме озадачени, че почти всички от В2 (и по-големи) мастиленоструйни продукти, показани около drupa 2012 пропускат планираната дата за стартиране – много от тях значително. Целта на ранното обявяване на даден продукт или технология е ясна и разбираема: ранно получаване на обратна връзка от потребителите, но също така може да помогне за спирането на потенциалните купувачи от инвестиране в по-конкурентен продукт, който е вече на разположение. Пропускането на датата с голяма разлика, обаче, води до несигурност и недоволство на пазара. Също така се чудим, дали тези значителни забавяния не подкопават напълно доверието на доставчиците на печатни услуги в технологията или в производството на дигитален печат.“

За 2014 оставаме оптимисти, че броят на наличните модели ще се разшири значително.

Източник: http://blog.infotrends.com

Автор: Ralf Schlozer

СПОДЕЛИ
Дългогодишен предпечатар, преводач на техническа литература и редактор. В свободното си време - пътешественик.