Добавената стойност на печата

3402

От Ерик Холдo, Konica Minolta

Доскоро възможностите на производствените печатни устройства бяха относително ограничени. Пазарът на комерсиалния печат се консолидира, качеството на изображението се е подобрило, времето за производство е намаляло. В същото време специалните медии, SPOT цветовете (включително металици, бял цвят и др.) отпечатването на променливи данни дадоха някои възможности за тези, които продават и използват производствените машини. Но наистина ли добавихме стойност към печата? Или просто станахме по-добри и по-бързи в производството на същия стар продукт?

Кога за последен път отворихте поздравителна картичка, която нямаше някаква форма на украса или декорация върху нея? Имаше ли обемен елемент? Може би някои интересни ефекти с фолио? Може би някакво изрязване? Дори вграден електронен елемент, който възпроизвежда кратко съобщение или песен? Тези техники привлякоха вниманието Ви, нали?

Отвъд поздравителната картичка
Защо добавените елементи, които сме свикнали да виждаме в нещо толкова вездесъщо като поздравителна картичка, не ни идват наум при дизайна на брошура, директен мейлинг или дори етикет? Разбира се, може да сме притеснени за бюджета. Този вид ефекти са запазена марка на продукти в големи тиражи и с висока стойност.

В действителност до скоро, добавените специални ефекти се използваха рядко, защото разходите за тях бяха високи. Частичните UV лакове или фолиата изискват скъпи подготовки, преработване на много отпадъци, проблеми с управлението на материалите на склад, необходимост от специални хартии, специални фолиа и т.н., включително необходимостта от направата на клишета при използване на фолио. Поради тази причина никога не е имало кратки производствени срокове, защото производствените разходи бяха немислими. Освен това, отпечатването на променливи данни с фолио дори не съществува на пазара, защото никой не е мислил за облагородяване на печатния продукт чрез дигитален печат.

Сега новите продукти, които идват на пазара, предлагат печат на фолио и частични / релефни покрития изцяло чрез дигитален печат. Няма подготовка, нито клишета, нито сита или пластини.

Премиум стойност

Смята се, че в САЩ и Европа се отпечатват около 1,8 трлн. цветни страници. От тези страници 30% са обогатени по някакъв начин, като например, на специални хартии или с допълнителен пети цвят. Обаче само 0,5% от тях имат специални ефекти и довършителни обработки, направени дигитално. (InfoTrends: Value of Digital Enhancement, 2017). Това ни отваря големи пазарни възможности за нов хардуер за дигитални машини за специални ефекти.

В проучването на InfoTrends установихме, че желание да се плаща повече за специални ефекти има и че добавената стойност на отпечатъка е висока. В интерес на истината проучването показва, че участниците са готови да платят с 82% повече за отпечатък с добавен ефект фолио и 89% повече за отпечатък с добавен ефект въз основа на изображението.

Дигитална проверка

Умението да се произвежда печатен продукт със специални ефекти не е достатъчно. Предизвикателството винаги е било следното: Как да покажете нещо, което ще бъде произведено, преди да бъде отпечатано? Може да имате клиент, който желае да плати повече за фолио или специални ефекти, но как да представите доказателство за концепцията на клиента си? Макетите не показват истинския ефект, но отпечатването на едно пробно копие е непрактично.

Доставчиците на софтуер са отговорили на тази нужда и са ни дали решения за дигитални корекции, които оживяват специалните ефекти. Представете си в реално време качването на файл за печат на визитка, избор на специален ефект и воала, вече можете да видите 360-градусов изглед на отпечатъка, включително отразяването на светлината в онези зони, които са били обогатени с частични, обемни UV лакове – всичко това без отпечатване на пробен лист или направата на клише. Но специалните ефекти може да не са това, което искате. Качете изображение, което искате да поставите на визитката или нека системата автоматично да открие съдържанието на изображението и да избере сама как добави измерената UV лакове или фолио. Гъвкавостта е безкрайна и въздействието е невероятно.

Цифровата проверка вече е отвъд специалните покрития и фолиото. Сега можете да видите анимация на кутията (включително фолиото или частичните покрития), сгъване, затваряне и отваряне, превръщайки се от лист в завършен продукт, без да печатате нищо, без да правите нито щанца, нито да биговате. Някои решения в тази област дори ви позволяват да отпечатате печатни текстилни мотиви и да ги наслагвате върху дигитални „манекени“, за да видите как платът ще пада върху тялото, без да изрежете и едно парче плат.

Печатна електроника

Като дете на електроинженер бях очарован от процеса на отпечатване на интегрални схеми. Те всъщност са били ецвани, не отпечатани в смисъла, който обикновено си представяме досега. Преди години, когато видях първия си дигитално покрит с фолио продукт, се запитах дали фолиото е проводимо (т.е. е способно да предава електричество). Само няколко години по-късно това вече е реалност. Изцяло напечатаните електрически вериги и дори източниците на енергия, използвайки новите технологии, скоро ще бъдат пуснати за ползване от крайния потребител и ще революционизират всичко – от опаковки със защитни елементи до поздравителни картички.

Електрониката, като печата на RFID стимулира въображението. Какво ще кажете за разходка с четец и количка за пазаруване, да поставите смартфона си над сензора и да си излезете? Няма нужда да се местят продукти в кошницата за пазаруване; отпечатаните RFID етикети върху опаковките на продуктите, които сте купили, са идентифицирани и платени. Това е очевидното приложение, което вече е тук. Вижте магазините на Amazon Go. Не сме сигурни за точната технология, която използват (те отричат ​​използването на RFID), но в патентните им заявки можете да видите, че това е някаква форма на печатна електроника и / или технология за изображения. Във всеки случай резултатът е същият.

Но какво ще кажете за електрониката, която може да бъде сгъната като лист хартия? Какво можем да си представим като приложение на тази технология? Гъвкави телевизори, които могат да се залепят на стената като тапети. Медицински тестови устройства, които могат да бъдат сгънати и изхвърлени след употреба. Интерактивен тапет, който позволява истински интелигентен дом. Хардуерът, който ще дойде на пазара в краткосрочен и средносрочен план, ще може да направи всичко това възможно.

Бъдещето на печата
Печатът не е мъртъв. Примерът, който често цитирам, е директният мейлинг. Като единственият източник на реклама, който не можете да блокирате (за разлика от блокираните списъци с телефони или имейли), директният мейлинг продължава да расте. Въпреки това, отделянето от масата или диференциацията е ключът. Какво кара един отпечатък да се отличава от останалите? Това не е резолюцията на изображението, не е скоростта на печат на машината или пък дори на съдържанието. В много случаи се свежда до това, което го кара да изскочи от опаковката. Помислете за среедностатичстическия потребител на вино, който отива в магазина и търси червено вино. Дали той наистина знае какъв избор ще направи или етикетът е това, което го привлича? Може ли фолиото, специланите покрития и цвета да привлекат вниманието му? Абсолютно същото е с материалите за директния мейлинг.

Бъдещето на рентабилността в печатната индустрия се дължи на диференциацията, която се постига. Погледнете към бъдещето на дигитално направените специални ефекти, както на и софтуерните решения, които ги поддържат, за да повишите печалбите в печата. Погледнете към тези бъдещи продукти, за да осигурите на потребителите нови творчески възможности и иновативни начини за открояване от тълпата.