Защо все още съществуват каталози

2266

Според проучване на FGI Research, средностатистическият американец харчи близо 850$ годишно за покупки на продукти от каталози.

Ако проверите пощенската си кутия, най-вероятно ще намерите каталог в нея. Най-много каталози се разпространяват в понеделник и вторник. Хората получават по два, три всяка седмица в пощата си.

И макар много хора да смятат, че онлайн пазаруването убива бизнеса с каталози, Пол Милър, вицепрезидент на Асоциацията на разпространителите на каталози в Америка (American Catalog Mailers Association) не е съгласен: „Бизнесът с каталози все още процъфтява.“

Според Милър високите цени за разпространение, онлайн магазините и финансовата криза вредят на бизнеса с каталози. Но каталозите притежават нещо, което липсва при виртуалните магазини: лоялни клиенти.

„Резултатите от различни проучвания показват, че ако някой купи нещо от онлайн магазин, вероятността да купи нещо друго от същия магазин е по-малка, отколкото, ако е закупил продукта от каталог“ – казва Милър.

Компаниите вече успяват да достигнат до подходящите клиенти чрез огромни бази данни, пълни с информация за милиони домакинства.

„В много от тези бази данни е съхранена информация за всички покупки, които сте правили някога.“ – Джон Ленсър, президент на CohereOne, консултантска агенция, която работи с компании за каталози – „Те знаят дали сте пазарували определени продукти, дори колко пари сте похарчили.“

 

Фирмите, които събират информация, следят голяма част от живота ни. Ако някой реши да се мести, започва да получава каталози с фирми за преместване. Те знаят кой купува канцеларски материали на едро и кой се е превърнал в любител на виното. Информацията е специфична за всеки потребител.

Резултатът – по-малко каталози, изхвърлени на боклука.

Фирми като American Printing Company – компания за печат на каталози от Бирмингам, се стремят към максимална ефективност. Крейг МакКонъл, мениджър продажби, споделя, че има много ненужна продукция в бизнеса – „Ако не си достатъчно ефективен, ако не вършиш нещата, както трябва и не предлагаш допълнителна стойност на клиентите си, не можеш да се задържиш за дълго на пазара.“

Цените за изпращане, както и за хартията са се покачили през годините. От друга страна – „За всеки долар, който някой похарчи, за да направи каталог, може да очаква печалба от 4 долара от допълнителни продажби“ – казва МакКонъл.

За търговците, този долар е най-оправданият разход.

Превод: Владимир Грачки

Източник:  Тhe Market Place

СПОДЕЛИ
Деси Тодорова
Създател и основен двигател на блога. Вярва, че печатът отдавна не е само технология, а инструмент за създаване на продукти, които се използват не само в рекламата, но са част от всекидневието ни.