Защо печатниците нямат работа, когато печатът е навсякъде?

  2653

  “Във вода гази, жаден ходи!” – oбщо взето такава е ситуацията сред доставчиците на печатни услуги в страната. Всеобщото оплакване от липса на поръчки и непредприемането на каквито и да е действия са нещо характерно за нашите географски ширини. Сред основните проблеми могат да се откроят липсата на идеи, маркетинг или технологичен парк. Нека се съсредоточим върху наличието на идеи, които в комбинация с точната технология и маркетинг стратегия биха довели до положителен успех.

  По-долу ще се опитам да маркирам успешни практики, обединени в няколко специфични категории. Естествено това не означава автоматично добавяне на всяка от тях в портфолиото от услуги, но чрез внедряването под някаква форма на поне 1-2 от тях би се гарантирало оставането на пазара, а защо не и ръст в ерата на цифровата доминация.

  Оглеждайки се ще видите, че някои от по-успешните доставчици на печатни услуги вече работят точно в някоя от тези сфери и при това генерират добри приходи. Причината за всичко това е, че са се освободили от страха си – от конкурентите, от необходимостта за наемане на нов персонал и неговото обучение или възможен провал.

  Взаимодействие с новите технологии
  Нека предположим, че всички са наясно с възможностите на персонализацията и QR кодовете и как те спомагат за проследимостта и отчетността на печатните материали. Добавената реалност също нееднократно е била обект на разглеждане със своите предимства за взаимодействие с потребителите. По същата логика ще прескоча и платформите за онлайн продажби и web-to-print, за които ще дам по-рентабилна алтернатива сега. Такива са разработените онлайн платформи, имащи за цел да свържат клиентите с печатници.

  Подобни примери са платформите за поръчка на печатни материали Gelato и Inkrouter. Чрез тях одобрените печатници получават напълно готови поръчки с файлове за печат, като по този начин спестяват разходите за проверка и поправка. Процесът на доставка също е част от самата платформа. Всички операции от страна на доставчиците на печатни услуги се случват в специална среда, даваща отчети в реално време. Основното изискване към печатниците е да разполагат с необходимия машинен парк и да предлагат високо качество на готовата продукция. Разбира се в този случай говорим само за избор чрез най-ниска цена, най-добра локация и свободен капацитет, но това не е пречка за обогатяване на портфолиото от клиенти, които така или иначе са избрали подобен подход за поръчки.

  С малко по-голяма инвестиция печатниците могат да създадат платформи в помощ на клиентите. Подобен пример е платформата за създаване на лога – LogoJoy. Друг подобен пример е този на Saxoprint – ProStudio, чрез която малкият и среден бизнес може свободно да се свързва с графични дизайнери. Така създателите намират идеалната форма за взаимодействие с всички свои клиенти. Платформата дава възможност на бизнеса да се свърже с до трима дизайнери или агенции, чрез търсене по специфични продукти, индустрия, локация или друг критерий. Условията се договарят между двете страни и печатницата не участва в тях. Веднага възниква въпросът от какво печели тя в този случаи? Отговорът е – в предоставянето на възможност за бърз, лесен и удобен начин за едностъпкова поръчка на печатни материали, с включена възможност за изготвяне на графичен дизайн директно от специалисти в тази област.

  Работа за печатниците

  Крачка в страни от традиционния печат
  Когато съберете група мениджъри на печатници и разговорът поеме в посока нови възможности, първото нещо за което започва да се говори е широкоформатен печат или печат върху текстил. В това няма лошо, но има и други области, които не са толкова пренаситени с участници. Става въпрос за услуги, които не са толкова „шарени” и лесни за демонстриране, като например „Управление на бази данни”. Почти всяка печатница, която има по-богат опит с персонализация може да надгради портфолиото си с подобна услуга. Тук не става въпрос само за проверка и поправка на подобни данни, а тяхното цялостно изграждане и поддържане, чрез извличане на информация от печатни или електронни документи посредством софтуер за оптично разпознаване на символи (OCR) и знаци (OMR). По този начин доставчиците на печатни услуги могат да предложат дигитализиране, систематизиране и архивиране на информация за своите клиенти. Съществуват немалко подобни софтуерни продукти, повечето поддържащи кирилица и други различни възможности, като разчитане на ръкопис. Чрез някои от тях може да се постигне пълна електронна идентичност с оригинала, като по този начин се предостави възможност и за създаване на форми за електронно попълване, от които в последствие да се извличат данни автоматично.

  Втората опция отново е в помощ на клиентите и цели оптимизация на разходите за доставка на леки, но обемни продукти. Както повечето от вас вероятно знаят куриерите таксуват на тегло или обем, в зависимост кой от двата параметъра е по-голям. С нарастването на електронната търговия, която все още заема сравнително нисък дял от общите продажби, логистиката ще става все по-сложна. Тези нови възможности вървят ръка за ръка с ред предизвикателства – ниски разходи, кратки срокове, етикетиране и опаковки, защитаващи продукта при доставка без да увеличават разхода за материали. Примерът тук е от голям онлайн търговец (Mason Companies Inc.), който внедрява технологична линия CVP-500 на ProShip за производство на кутии, въз основа на размера на продукта. С нея те покриват изискванията си за опаковане на няколко хиляди продукта дневно и по този начин избягват използването на стандартни размери опаковки или поръчка на големи количества нестандартни размери, като по този начин намаляват транспортните разходи за своите клиенти с до 32%.

  Печатниците могат да навлязат и в сферата на лазерното рязане и 3Д печата, а защо не и в двете едновременно. Все повече от големите доставчици на оборудване за печатници анонсират свои модели на 3D машини. Съществуват и немалко модели за лазерно рязане. На пазара вече се предлагат хибридни модели, комбиниращи и двата метода. Разбира се от тях няма как да очаквате огромни производствени мощности, но пък и инвестицията е едва няколко хиляди евро. Полската компания Zmorph е създала подобна хибридна машина (Zmorph 2.0 SX), която може да изпълнява различните функции, чрез смяна на главите. Друго подобно решение е проектът BoXZY.

  За финал остава и още една опция, а тя е в създаването на креативно съдържание. Немалко печатници предлагат изготвяне на графичен дизайн, но идеята тук е по-скоро за неща, като: 3Д визуализация на проекти, фотозаснемане, създаване на текст за блогове и поддържане на профили в социални мрежи и други подобни.

  Облагородяване на печата
  Когато в ръцете на някого попадне печатен продукт с дори леко отклонение от познатите стандарти, неговото внимание задължително е приковано за по-дълъг период от време. Най-често подобен продукт не намира най-краткия път до кошчето за боклук. Подобни ефекти са в пълен синхрон най-вече като допълнение с предлаганата от дигиталния печат персонализация. Разбира се става въпрос за селективен лак, ефектни ламинати, метализиращи и холографски ефекти. Тук могат да се добавят и решения за неонови цветове, видими на UV светлина, невидими или термохромни мастила, ароматни покрития, брайлов текст, лентикулярен печат, печат на електронни схеми и вграждането им в печатни материали с цел подобряване на комуникацията с потребителите. Голяма част от последните възможности са идеален избор за подобрения в областта на изработка на опаковки и етикети, които са един от малкото продукти, изработени върху хартия, бележещи ръст в търсенето. Друга възможност за обмисляне е и комбинацията на подобни технологии с новаторски печатни субстрати.

  Печатните материали са навсякъде около нас – вкъщи, по улиците, в офиса или в заведенията. Разработването на нишов пазар, решаващ специфичен проблем на потребителите е сигурен начин за израстване сред останалите на пазара. Разширяването на портфолиото от субстрати, върху които печатниците да предлагат своите услуги също е опция. Събраните тук идеи доказват, че пред печатниците има възможности за развитие, при това, както за тези с по-малки, така и за тези с по-големи финансови възможности. Неоспорим факт е, че пазарът се променя и ако доставчиците на печатни услуги не искат да изчезнат напълно или да бъдат погълнати от други бизнеси е редно да започнат да завземат нови територии.

  Автор: Антон Даскалов

  СПОДЕЛИ
  Антон Даскалов
  Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.