История на принтерите за печат на етикети

3135

Етикети се използват от почти 400 години, като през първата половина от живота им почти нищо не се е променило. Те са били изработвани върху ръчно направена хартия и отпечатвани чрез релефен печат. В днешно време етикетите се срещат навсякъде, а тиражите им достигат до няколко милиарда годишно.

 

История на принтерите за печат на етикети

Какво представляват принтерите за печат на етикети?
За разлика от обикновените принтери, тези за печат на етикети са специализирани в отпечатването на данни върху по-различен тип повърхности, сред които самозалепващи материали, термо-чувствителни хартии и пластики. Въпреки, че определени етикети могат да се печатат на обикновени принтери, то повечето – не могат. Често етикетите се изработват на ролка и форматирани с определена ширина. Също така те имат определени технологични отстояния и перфорации, чрез които принтерите за печат на етикети успяват да се самонастроят по време на печат. Етикетните принтери се произвеждат в широка гама от приложения – етикети за доставка, етикети за цени, информация върху кръвни банки и други. Някои видове дори могат да печатат директно върху CD повърхности, без необходимост от хартия.

Как са се появили принтерите за печат на етикети?
Точно както днешните производители използват етикетите за идентификация на продукта, предупреждения, информация, инструкции за употреба или съвети за околната среда, по същия начин са били използвани и през 1880 година. Тогава обаче все още никой не е чувал за етикетни принтери, а вместо с лепило етикетите са закрепяни посредством смола.

Малко по-късно се появяват и първите самозалепващи етикети, внедрени от R. Stanton Avery. Те са познати от 30-те години на миналия век. Това са същите етикети, познати и до днес. С появата на мастилено-струйните принтери през 80-те години, хората започнаха да печатат етикети в домашни условия. Скоро след това от Майкрософт включиха различни шаблони на етикети в своите продукти. През 90-те печатът на етикети стана много по-достъпен и бърз, чрез появата на лазерните технологии.

Какви видове принтери за печат на етикети съществуват?
Съществуват различни технологии за печат на етикети. Ето някои от най-често използваните:

  • Принтери за некомерсиална употреба – Те са изобретени през 1986 година и са подходящи при по-слабо натоварване и ширина на ролката до 10 см. Те са тихи и евтини.
  • Принтери за комерсиална употреба – Те използват ролки с по-голяма широчина (до 20 см)
  • Принтери за индустриално производство – подходящи за големи тиражи и непрекъснат печат. Те не се предлагат в портативна версия, поради което се внедряват в складове, дистрибуционни центрове и други.
  • Принтери за RFID етикети – Принтерите за етикети с радиочестотна идентификация, позволяват печат върху синтетични материали с проводими мастила.
  • Принтери за персонализирани етикети – Те са с вградени клавиатури и дисплеи, чрез които могат да се генерират персонализирани етикети. Подходящи са за малки тиражи и са сравнително евтини за производство.

Етикетните принтери най-често използват една от следните технологии – директен термален печат или технология за термотрансфер. При първия се използва специфична хартия по подобие на тази във факс устройствата. Отпечатаните по този начин етикети избледнява след известно време, а този недостатък е още по-видим при излагането им на пряка слънчева светлина.  При технологията за термотрансфер топлината се използва за пренос на мастилата от лентата върху етикета. Това позволява по-голяма трайност на отпечатаните по този начин етикети.

Важно е да се отбележи, че не всеки модел на принтер позволява отпечатване върху всеки тип медиа. Ето защо при избора трябва внимателно да се съобразят множество различни фактори, в зависимост от конкретните нужди и изисквания.

Източник: www.ntidata.com

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.