Как да намалим разходите си за мастило и тонер

3844

Наскоро 14-годишно момче отправи сензационно предложение към правителството в САЩ, за това как да бъдат намалени разходите за печатни материали с няколко милиона долара. Въпреки че изчисленията му не се оказаха правилни и в тях имаше голяма доза неточност, то все пак на обществото бе обърнато сериозно внимание върху факта, че някои шрифтове използват повече мастило, отколкото други.

Ако сте от хората, които държат да не вредят излишно на природата, то може да се спрете при следващите си печатни проекти на някой от изброените по-долу шрифтове и съвети. Всъщност защо да използвате подобни шрифтове? Повечето използвано мастило или тонер, означава по-дълго време за работа при цифровите устройства (т.е. по-голяма консумация на електрическа енергия). Допълнително се използват по-големи количества мастила и тонери, които трябва да се произведат и доставят и по този начин се отделят допълнителни вредни емисии. Освен това при рециклирането на отпечатаните материали, при които са използвани пестящи мастило шрифтове, ще е необходимо по-малки количества енергия и химикали за отстраняването им от хартиите.

Основно влияние върху намаляването на разходите за мастило оказва размерът на използвания шрифт. Колкото по-малка е повърхността на шрифта, толкова по-малко мастило или тонер ще се използва. Например, недолюбвания от повечето дизайнери Times New Roman е доста икономичен, поради своите тънки изчертавания.

Шрифтове, които използват по-малко мастило, най-често съдържат в името си допълнения като: „Thin”, “Condensed” или “Narrow”.

Важно е обаче печатните материали да бъдат четливи, защото в противен случай ще бъдат изхвърлени и отпечатването им ще се окаже непълноценно. Добър избор са и следните няколко шрифта:
Ryman Eco – това е безплатен шрифт, който използва 33% по-малко мастило, поради изчертаването с тънки и стилни линии.

Видео в YouTube: 

Ecofont Sans – шрифтът има малки точици в самите символи. Освен това към него има и софтуер, наречен Ecofont, който може да „пробива” подобни дупки в стандартни шрифтове като: Arial, Calibri, Verdana, Times New Roman и други. По този начин разходът на мастило и тонер може да бъде намален с 50%. Важно е да се знае, че шрифтът и софтуерът са платени.
Courier – За разлика от предходните два шрифта, този е достатъчно четлив и при по-малки размери. Самият шрифт не е особено предпочитан от дизайнерите поради своята ретро визия, но пък пести мастило и тонер.
Brush Script – Въпреки, че има доста странно изчертаване, този шрифт използва много по-малко мастило и тонер отколкото Times New Roman. Труден е за прочитане, но е добър за използване във фирмени лога.

Има и още няколко начина, чрез които да се намали изразходваното мастило и тонер при печат:

  • Чрез намаляване на размера на шрифта или количеството на текстовото съдържание.
  • Използване на наклонен, вместо удебелен шрифт за привличане на вниманието.
  • Използване на сухо преге, вместо печат с мастило или тонер.

Важно е да бъде намерен баланс между изчистения дизайн и опазването на околната среда. Ако е необходимо да се използват шрифтове с дебели изчертавания, то за да се запази равновесието се препоръчва да бъдат използвани рециклирани медии с по-малко тегло, без добавени лак или ламинат и други.

Източник:http://www.companyfolders.com

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.