Как новото поколение променя печатните маркетинг стратегии

  3640

  Коe е поколението millenials (родените в последните 20 години на миналия век) и как да привлечем тяхното внимание?

   

  Няма съмнение, че сега е моментът да бъдат разработени правилните стратегии за привличане на тяхното внимание, тъй като по различни статистически данни, през миналата 2015 година те са се превърнали в най-голямата група от населението на САЩ. Също така те съставляват 24% от населението на европейския съюз. Става дума за хората, които сега са на възраст между 18 и 34 години и вече започват да диктуват тенденциите в търсенето и предлагането на стоки и услуги. Това поколение се роди, израсна и живее с новите технологии, сред които: електронна търговия, мобилни комуникации и социални медии. Всичко това води и до промяна в маркетинг стратегиите и ако някой вече си мисли, че ще говоря за смъртта на печата като канал за комуникация с тези потребители, жестоко се е объркал.

   

  Изследване на Nielsen от 2014 година показва, че 85% от поколението Millenials в САЩ притежава смартфон, като те го използват средно по 43 пъти на ден. Това, за разлика от всички останали поколения преди тях им позволява достъп на всякакъв тип информация, независимо от времето, в което им е необходима. Особено впечатление прави интересът им към съдържание, базирано на изображения. Голямо влияние за тях оказват снимките и коментарите на близки и приятели. Между другото все по-голяма скорост набира именно рекламата на продукти и услуги чрез изображения. В последно време Instagram е залят от подобни рекламни послания, но това може да се постигне и от всеки печатен каталог, съставен по правилния начин. Като цяло маркетингът трябва да се насочи не към продажбата на продукт, а на изживяване. Търсенето на ексклузивни продукти, с възможност за максимално персонализиране спрямо собствените нужди бележи все по-голям ръст и ще бъде водещ в маркетинга към новото поколение.

  Всичко започва с опаковките
  Специално при опаковките казаното до тук най-добре се асоциира с разработването на лимитирани или сезонни серии, като за целта се произвеждат нови сегментирани дизайни. Пример за добра работа с персонализирани опаковки е направената кампания от Oreo, в която чрез онлайн платформа се избора цвят и послание на всяка опаковка от самия потребител. Все по-често подобни практики се наблюдават и в продажбите на напитки (включително алкохолни).
  Младото поколение много държи да бъде свързвано с брандове, които работят по решаването на глобални въпроси или правят правилните според тях неща. Ето защо при опаковките на храни силно влияние оказват здравословните и качествени продукти.
  Изследване на Euromonitor сред поколението „millenials” показва позитивната нагласа към компании, с които може да се комуникира чрез социалните мрежи. Това е и причината все повече опаковки да съдържат отпечатани QR кодове или хаштагове за достъп до брандовете в социалните мрежи.

   

  Печатната реклама е по-желана
  Всички сме обградени от рекламни послания в интернет или електронната поща. Най-младото поколение потребители обаче е доста имунизирано от влиянието на именно този тип реклама. Според изследване на Info Trends печатните реклами за доставки на стоки, храни и облекла се четат от над 70% от младите потребители. Тези свързани с аптеки, ресторанти или домашна електроника привличат вниманието на половината от потребителите. Важното тук е, че това внимание се постига след възможност за свързване на физическото печатно издание с подходящия онлайн канал за продажба. В противен случай първият е много по-вероятно да отиде директно в кофата за боклук. Още по-добро въздействие се постига, когато на база събрана за потребителя информация даденият директен мейлинг е персонализиран с типичните и търсените наскоро от потребителя продукти.

  Проучване на Ipsos доказва, че над 90% от младите потребители използват купони за намаление, когато съставят своя списък с покупки. Още по-важното е, че те нямат нищо против да ги получават в добре познатия от миналото хартиен вариант. Каталозите също са на мода сред поколението “millenials”, като много от тях предпочитат да правят избор именно чрез печатни каталози. Поне половината посещават и електронния магазин на дадената компания, но по-важното е, че 38% посещават самия физически адрес на магазина, след като са се запознали с печатния каталог. Списанията също са предпочитани от това поколение. Поне така е за 62% от тях, а най-интересните теми са хранене, мода, здраве и известни личности.

  Няколко финални детайла
  Във връзка с всичко казано до тук става ясно, че поколението “millneials” е силно пристрастено към електронните устройства, но също така не отрича и печатните медии. Това прави печатния маркетинг ефективен при комуникация с тях, но при определени специфични условия. Информацията следва да е кратка и ясна, силно таргетирана и най-вече да води към дигитален канал за комуникация, където търсенето и намирането на данни става все по-трудно поради все по-големия обем. Вниманието към тази група потребители не е възможност, а необходимост, тъй като самите те вече оказват голямо

  СПОДЕЛИ
  Антон Даскалов
  Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.