Защо (и как) печатната индустрия трябва да обучава клиентите си

  3400

  Всички знаем какви са предимствата да обучаваме персонала си. Колкото по-добре са подготвени за работата си, толкова по-добре ще я вършат. Как обаче този принцип може да се приложи към хората, които купуват печат?

  Ако клиентите ни имат правилните умения, това носи полза както на компанията, за която работят, така и за печатницата. Клиентът ще получи повече от използването на услугите на доставчика, а доставчикът ще открие, че за него е по-ефективно да работи с този клиент. Напоследък, много клиенти нямат нужните умения, за да се справят с работата си и това има негативен ефект върху индустрията.

  Много компании се притесняват, че ако клиентите им знаят повече, ще им е по-трудно да се справят с тях. Конвенционалната мъдрост твърди, че ако купувачите знаят повече за печата, те ще могат да пазаруват и от други места и ще могат да получат дори по-ниски цени.

  Не само размери на хартия и скорости на печат

  Важно е да осъзнаете, че да обучите купувачите на печат, не означава да ги направите експерти по техническата страна на нещата. Повечето компании за печат, които предлагат обучение на клиентите си проявяват склонност да се концентрират на печатния процес и на описването на спецификации. Моето мнение е, че това знание всъщност трябва да има нисък приоритет в обучението на клиентите. Вместо това, има други базови умения, които ще са от по-голяма полза за всички въвлечени.

  Първото нещо е да научите компаниите защо печатът все още е ефективен комуникационен канал. Хората трябва да осъзнаят, че печата може да помогне на бизнеса да постигне добри резултати и дори да в по-ефективен от дигиталните канали.

  Много хора не осъзнават колко ефективна може да бъде комуникацията, ако съчетаем различни комуникационни методи. Дори и да разбират това, те обикновено не знаят как да го постигнат. Част от образователния процес трябва да включва обяснение как печатът може да се включи в многоканалния маркетинг.

  Научете клиентите си как – а не какво – да купуват

  Въпросът не е в създаването на спецификация, нито в това какъв тип компания за печат да използват. Става дума за разбиране на разликата между цена и себестойност. И за разбирането кога е време да започнете да говорите с доставчика и как той може да ви помогне да намерите правилното решение. И как да ръководите доставчиците си ефективно и да изградите връзка, от която всички печелят.

  Ако клиентите разбират как да управляват доставчиците си, можете да работите с тях по-лесно. Това, от своя страна, ви позволява да ги обучите в техническата страна на нещата, докато връзката ви се развива.

  И тъй, чия трябва да е отговорността за обучаване на клиентите? Цялата индустрия има нужда от решение на този въпрос. Всеки трябва да изпълни ролята си, включително представителите на организациите на индустрията, производителите на техника и накрая, но не по важност, индивидуалните компании.

  Помнете, обучението на клиетите е също толкова важно, колкото това на персонала: ако го игнорирате, е на ваша отговорност.

  Автор: Matthew Parker