Защо каталозите остават силен маркетингов инструмент?

  2860

  Четирикратно увеличение на времето, прекарано в сайта, благодарение на печатните каталози. Как Ви се струва тази статистика?

  Процесът на пазаруване чрез физически търговски обекти претърпява сериозна промяна в резултат на натиска от интернет търговци като Amazon, Ebay и други. Можете да видите ефектa от всичко това в моловете и супермаркетите по целия свят. Много от тези обекти затварят или говорят за драстичен спад в броя на посетителите, поради все по-големия брой потребители, пазаруващи чрез мобилните си устройства.

  печатен каталог
  печатните каталози остават основен маркетинг инструмент

  Сред младото поколение вече не работи познатият подход за еднакво отношение към всички клиенти. Това е причина да се наблюдава промяна в начина на работа сред търговците на дребно, които все по-често събират данни чрез своите сайтове, използвайки тази информация в комбинация с традиционните маркетингови методи, като директна поща и каталози. В интерес на истината последните са все по-използвани, както в САЩ, така и в страните от Европа.

  Казаното до тук се доказва от изготвения от Harward Business School доклад със заглавие „Why the print catalogue is back in style”.

  Данните сочат, че за някои компании се наблюдава тенденцията 20% от първоначалните посетители на сайта, да направят поръчка след получаване на печатен каталог.

  При други компании се наблюдава до четирикратно увеличаване на времето, прекарано в сайта, благодарение на печатните каталози.

  Изследване на Info Trends също посочва интересни данни, относно отношението на потребители към печатните каталози. 64% от анкетираните споделят, че редовно четат подобен тип маркетингови материали. 74% ги използват за събиране на допълнителна информация. 90% са открили продукт, от който се интересуват именно благодарение на печатните каталози.

  За успеха на всичко това са „виновни” данните, които могат да бъдат събирани. Ето защо съдържанието ще става все по-добре подбрано, въз основа на предишните покупки и търсения. Важно е, че тази тенденция не е ограничена само до големите брандове. Благодарение на дигиталния печат това е достъпно и за малките компании в различни сектори.

  Дори не е нужно винаги да имате толкова добра база данни. Важното е да познавате отлично определен пазарен отрасъл с продуктите, от които той има нужда.

  Текста написа: Антон Даскалов

  СПОДЕЛИ
  Антон Даскалов
  Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.