Кой е най-подходящият период за покупка на дигитална печатна машина?

5048

Често печатниците си задават въпроса кога е най-удачният момент да си купят дигитална машина. Ясно е, че когато офсетовите машини не отговарят вече на нуждите им за малки тиражи и бързи скорости. Също така, когато е осигурено финансиране от банка, инвеститор или по някой европроект.

Нека разгледаме кога е през годината е добър момент да си купите ново печатно оборудване.

Кои са подходящите периоди да проучите пазара?

Януари, февруари, юни, юли и август. Логично, това са по-малко натоварените месеци в годината за повечето печатници. В първите дни на годината е приключила Коледната кампания мениджърите могат да отделят повече време за проучване, преглед на оферти, срещи с доставчиците и тестове на оборудване, към което са проявили интерес.

Кои са неподходящите периоди за покупка?

Както за повечето печатници, периодите на натовареност вероятно ви предстоят около ноември и декември. Купуването на машина точно в този момент е неподходящо, тъй като е необходимо време за доставка, инсталация и обучение. Най-малкото ви е необходимо време да опознаете новата машина, да направите тестове и да се запознаете със спецификата й.

Няма печатна машина, която да заработи на първия ден след инсталацията й. Още по-малко да започне изпълнението на клиентски поръчки.

Кои са подходящите периоди за покупка?

Всеки период, в който работата е с намалени темпове, е подходящ за покупка. Най-често това е лятото, особено месеците, в които повечето ви клиенти са на почивка или печатат намалени обеми. Подходящ е период от 1-2 месеца преди кампания на ваши клиенти или големи поръчки, които сте спечелили. Времето трябва да ви е достатъчно, за да обучите и персонала за работа с машината, както и да направите реорганизация на производството.

СПОДЕЛИ
Пламен Давидов
Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на портала Printguide.info и всички свързани с него сайтове.