Коледни кампании с креативни печатни материали

  4136

  В очакване на новата година да си поговорим за креативност, след като почти цяла година в блога TheDigitalPrint.info си говорим за маркетинг и продажби на печатните продукти и услуги.

  В идеалната ситуация печатницата е изпълнител на добре замислени маркетингови кампании, нещо като инструмент за изпълнение на добри и работещи рекламни идеи. Но тази идеална ситуация няма как да се случи без намесата на копирайтърите в рекламните агенции.

  Каквито и технически възможности да имат печатните машини, потенциалът им няма как да бъде оползотворен, ако кампанията не включва добро пръдъкшън решение.
  Чудесни примери за добро техническо изпълнение на креативни идеи е намерил Крис Смит в блога си Print Innovator.

  Една реклама на автобусната спирка може да бъде напечатана хартия с послание или… цялостна интерактивна кампания.

  Ето ви два примера за кампании, в които всичко започва от печатните реклами на автобусните спирки.

  Пример 1 –  Premier Foods представя серия от плакати, поставени на автобусните спирки, които отделят аромат на малките кексчета Mr.Kipling Cake, за да изкушат минувачите да се спрат до плаката. Мястото, на което е поставен плакатът, е снабдено с диспенсър, който прилича на вендинг машина и може да пусне до 500 безплатни кексчета на ден.

  Стимулирани от успеха на интерактивния плакат, който е номиниран за редица индустриални награди, компанията решава да повтори този трик през месец декември, но този път с Коледна тема. Premier Foods разполага на 20 места плакати със специален диспенсър за Коледни кексчета. От плаката се носи аромат на кексчета и звучи специално записана Коледна песен.

  Пример 2 – Основният конкурент за бързооборотни стоки Unilever решава да отбележи Коледа за своя продукт Marmite също с кампания, която започва на автобусна спирка.

  Снимка на: Loulla-Mae Eleftheriou-Smith

  Продуктът е нещо като тъмно кафява горчица за мазане със солен вкус. Компанията решава да забавлява чакащите автобуса по следния начин: изгражда цифров Photo Booth на автобусната спирка като им предлага да ги снима и да покаже снимката им на огромен цифров екран на Oxford Street в Лондон, ако отговорят на въпроса дали обичат или мразят продукта им Marmite Gold.

  Създадено е специално Facebook приложение, в което се показва лицата на хората, участвали в кампанията. Снимките са разделени на Love It и Hate It. Вижте цялата галерия тук.
  Любопитното е, че хейтърите са в пъти по-малко от хората, които обичат продукта.  А самата история на този продукт е, че има много фенове, но и много хора, които го мразят. Затова от Unilever са създали две отделни Фейсбук страници за любители и хейтъри.

  И така, двата примера са чудесни за една добра идея, реализирана чрез няколко канала, в които печатният продукт присъства на едно от важните места.

  Пожелаваме ви през следващата година да имате много креативни клиенти, които използват услугите ви като важен инструмент в кампаниите си.

  Весела Коледа и успешна Нова 2013 година!

  По материал на: Крис Смит, Print Innovator