Краси Картунов за новата KIP C7800 в Джей Пойнт

  5798

  Разговаряме с Краси Картунов – човекът, отговорен за избора на печатното оборудване в J-Point Group. Поводът за разговора ни е новата придобивка в оборудването на фирмата – KIP C7800 – широкоформатен принтер с LED технология от Коника Минолта.

  Краси Картунов

  Краси е част от екипа на фирмата от самото й създаване. Все още пази първата широкоформатна машина Mutoh Albatros, с която започват работа – тя все още е в изправност и годна за работа, но отдавна не се използва. J-Point Group поставят началото на сериозния бизнес в широкоформатния печат с никому неизвестната през 2002-а година марка Gandinnovations. Тогава Краси ги открива, издирва информация по чуждите форуми и се свързва директно със собственика.

  И до днес Краси е запознат с всичко актуално в печатните технологии, винаги е технически подготвен дори за неща, които все още си пробиват път към пазара.

  Новата KIP C7800

  Защо избрахте KIP C7800?

  Потърсихме това решение, тъй като имахме много запитвания за печат на плакати с високо качество. И когато казвам качество, имам предвид че най-накрая, макар и с голямо закъснение в сравнение с Европа, и у нас има клиенти, които търсят не само цената, но и качеството. Става въпрос за плакати с формат основно 50/70 и 70/100, но и по-големи размери. За малките формати плакати вече има достатъчно фирми на пазара, които предлагат чудесен продукт на добра цена.

  С KIP C7800 ние вече можем да предлагаме единични бройки с офсетово качество на отлична цена. Тази услуга е рентабилна за малки тиражи до 100 бройки. Например, ако сте магазин за хранителни стоки и имате нужда от пет плаката с таргетирано предложение за всеки отделен магазин – ние можем да го отпечатаме. Това е отлично решение и в сферата на бързооборотните стоки.

  KIP C7800

  В момента все още не натоварваме машината на 100%, тъй като е съвсем ново попълнение в производството ни. Впечатленията ми са, че предлага много бърз печат – несравнимо по-бърза с други решения. Работи с хартия на роли (roll to sheet), но тъй като машината е все още нова за нашия пазар, се наложи да поръчваме по-тежките хартии на листа, за да започнем работа. Това ще се регулира бързо, след като започнем да я натоварваме.

  Макар в момента таргетът ни да са малки тиражи плакати за бързо отпечатване, можем да намерим още приложения на това оборудване – дължината на отпечатъка е до 20 метра, така че може да се отпечатват дори и фототапети. Тонерите са UV и водоустойчиви, за разлика от традиционния офсет, където това производство е скъпо.

  Какви са инвестициите, развитието и мястото на Джей пойнт на пазара?
  Опитваме се да предложим услуги, които очакваме да се развият и на нашия пазар. Разбира се, следим тенденциите в чужбина и се подготвяме технологично. В широкия формат направихме реорганизация през изминалата година. Това ни дава възможност да предложим по-конкурентна услуги в този сегмент и същевременно да си освободим място в базата за ново оборудване. Като цяло променяме политиката си по отношение на печата и услугите ни, като се стараем да отговорим най-добре на изискванията на нашите клиенти.

  Търсенето на пазара върви в посока високо качество и скорост. Клиентите, съвсем разбираемо, търсят най-доброто съотношение цена-качество.

  Стратегически решихме да излезем постепенно от low cost пазара – инвестициите са големи и неизплатими, а ние не можем да си позволим да печатаме на цени от 3 евро/кв.м например, защото трябва да компенсираме от други дейности. 

  Ние сме голяма фирма, предлагаме богато портфолио от услуги и себестойността на материала и мастилата при печат са само една малка част от формирането на цената. Проблемът на този пазар е, че повечето фирми не могат да дадат добавена стойност – нашият воденичен камък се нарича „квадратен метър” и той определя цената, на която предлагаме услугите си.

  Ние искаме да дадем на клиента един завършен продукт, който да даде удовлетворение и на двете страни. Това обаче има своята цена. Логиката е като при сервизирането на автомобилите – повечето хора харесват и искат добрия, голям и сигурен сервиз с гаранция. Да, винаги ще има хора, които ще предпочетат да си поправят колата в някой гараж, но ние предпочитаме да предлагаме качествени продукти и услуги.

  Част от печатната база на J Point Group

  Засега J-Point Group работи основно за българския пазар, независимо колко е голям. Много фирми се опитват да достигнат чужди пазари в момента, което не е лошо. Ние също работим с някои европейски партньори. За нас към момента чуждите пазари са неразработен терен, където тепърва ще се опитваме да навлезем. Ние сме в сферата на услугите и рекламата – там е малко по-трудно като организация, логистика и т.н. Винаги е по-лесно когато действаш на местна почва. Да, има пренасищане в България, пазарът е един и всеки иска да го вземе, работи се с малки маржове, но смятам, че ако човек не се отказва и дава добра услуга нещата се случват. Машините са важни, но хората и тяхната работа е по-важна.

   

  Повече за машината:

  KIP C7800 е сред устройствата от второто поколение широкоформатни решения на Konica Minolta. То включва още черно-белите KIP 700m, KIP 7100 и KIP 7700/7900. KIP C7800 е единствения хибриден цветен и черно-бял LED принтер от гамата. Вижте повече технически характеристики тук. 

  Материала написа: Десислава Тодорова