Маркетинг идеи за местния бизнес

3329

Как една печатница да рекламира бизнеса си локално на пазара, на който работи? Как да ползва местоположението си като маркетинг инструмент и да го предлага като бизнес приложение за клиентите си.

Все по-често клиентите залагат на по-малки или опериращи в близост до тях фирми/услуги. Това се прави с цел спестяване не време и средства. Същевременно се увеличава броят на местните фирмите, които залагат на доброто позициониране в интернет търсачките. В това има голям смисъл, както ще стане видно от данните по-долу, но също толкова важно е да не бъде забравян и маркетингът, базиран на местоположение в печатната реклама. Как и защо това е важно в ерата на дигиталните технологии, също може да прочетете в този материал.

Какво показва статистика
Все повече са хората (над половината – 57% по данни на bazaarvoice, САЩ), които първо търсят информация и най-вече мнения за дадена услуга онлайн и след това са готови да направят поръчка в дадена фирма. Девет от всеки десет души, четат мненията на останалите хора преди да вземат решение за покупка, а 85% от потребителите четат до 10 мнения от други, използвали дадана фирма или услуга. Ето защо мненията и оценките от потребители са особено важни, дори и такива с лека негативна насоченост. Защото нека не се заблуждаваме, но кой вярва на изцяло позитивни коментари? На първо място наличието на голям брой коментари в интернет доказва, че много хора ползват услугите на дадена фирма. В България коментарите все още са запазна част само за хейтърите, но вярвам, че и това ще се промени. Второ – самите коментари спомага за по-доброто класиране в Google. Изследването на Bazaarvoice показва, че всеки бизнес с налични мнения от страна на потребители в интернет пространството е 5 пъти по-вероятно да получи запитване от потенциални клиенти. 73% от локалните търсения пък завършват с покупка и това число бележи постоянно нарастване, а 50% от клиентите посещават физическия адрес в рамките на 1 ден от момента на мобилно търсене. Изследването показва тенденцията младите хора да се влияят доста повече от оценките на другите потребители при взимане на решение за покупка.

Local SEO
За разлика от добре познатото ни SEO, ако наскоро сте правили търсене в Google за локален бизнес, то най-вероятно сте видели, че се показва много по-обемна информация. Сред нея спадат: карта до местоположението, контактна информация, снимки и дори потребителски оценки и коментари. Ето защо правилното поддържане на Google My Business профила и уебсайта се превръща в нещо много важно за всеки местен бизнес или такъв с много локални офиси. По данни на Google 1/3 от всички търсения съдържат елемент на локално търсене.

 

Печатни материали, базирани на местоположението
Местоположението обаче не е важно само за Google, а както стана ясно и за самите потребители. Ето защо при създаването на печатни маркетингови кампании по света все по-често се залага на компоненти, базирани на местоположението. По този начин се постига много по-голям ефект на персонализираните компоненти, за които е необходима много добре поддържана база с адреси. Според огромна част от експертите именно компонентите, базирани на местоположение в печатната реклама са едно много добро надграждане над познатите възможности за персонализация. На различни изложения вече бяха представени няколко софтуерни решения за изчертаване на персонализирани карти с точен маршрут между два адреса (този на потребителя и този на обекта), за които ще стане дума в края на тази статия.

Промяна в начина на работа при печатниците
Мобилните технологии вече заемат един огромен дял в маркетинга, базиран на местоположение. Това обаче не измества печата от неговата роля на ключов компонент, което вероятно няма да се промени и в бъдеще. Повод за това е уникалната способност за влияние на печатната реклама, независимо дали говорим за билборд реклама, директни послания, табели или други рекламни материали. Специалистите в бранша очакват през следващите пет години всички кампании да бъдат многоканални и да включват в себе си някакъв компонент за местоположение. Тук идва мястото и на доставчиците на печатни услуги, които следва да бъдат готови за този очакван ръст в търсенето на персонализирани материали, базирани на местоположение. Много важно е да може да се предложи цялостна услуга на клиента, тъй като в противен случай ще се стигне до загуба на пазарни възможности.

За разлика от Google и други сайтове, за които събирането на данни е много лесно, то при базите данни, използвани за печатна реклама има много повече капани. Много опасно е да изпратите рекламно послание до хора, които не се интересуват от дадената услуга, поради което те може да се обърнат срещу вас и да изразят недоволството си в публичното пространство, което пък ще се отрази на рейтинга ви там. Всичко опира до наличието на добре структурирана и пълна база данни. По света съществуват огромно количество свободни за ползване демографски данни и нагласи, чрез които могат точно да се определят таргет групи, към които да бъде насочена дадена реклама, според вида на продукта/услугата.
Първата стъпка на всеки доставчик на печатни услуги, който иска да навлезе именно в тази област на работа е да се ангажира напълно с внедряването на маркетинговите услуги в своето портфолио. Още по-важно е добре да разбира и по-възможност да помага на своите клиенти относно работата с данни.
Интересен пример за маркетингова кампания, базирана на местоположение е проведената от Josera, които изпращат мостри на храни за котки и кучета. Всяка кутия съдържа две мостри и купон за отстъпка. Целта е популяризирането на техните магазини, поради което всеки ваучер е с персонализирана карта, показваща маршрута от адреса на получателя до два от най-близките магазини на компанията. Подобна кампания е подходяща, както за големи компании от ранга на DHL, така и за малки квартални ресторанти, каквито примери също са разработвани.

Софтуерните решения
За финал нека разгледаме и начина, по който може да бъде разработена една подобна маркетингова кампания. Към момента на пазара са известни поне две решения за създаване на подобни персонализирани карти. Първото е locr, което позволява не само генериране на файлове за печат, но и за онлайн кампании, включително и анимирани видео файлове в mp4 формат. Персонализирането позволява използване на всякакъв вид икони и потребителски лога. Картите се генерират единствено посредством коректно подадена база данни с адреси.

Видео:

 

Другото приложение е разработено от AccuZIP. Освен изчертаване на един или няколко (до 5 различни) маршрута, то изчислява и разстоянието между двете точки и/или времето за пътуване. Последното е особено важно при здравните услуги, при които е необходимо достигане в най-кратък срок. Подобна кампания вече е осъществяване за американска университетска болница, която е целяла информирането на евентуални пациенти, които могат да достигнат до нея в рамките на 30 минути. По-важно е, че решението на AccuZIP поддържа винаги актуални карти на над 100 страни в света, като Европа и Северна Америка са напълно покрити от услугата, което я прави напълно подходяща и за България.

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.