Маркетинг на съдържанието

4043

Какво означава маркетинг на съдържанието (content marketing)? – това е общ термин за всички форми на маркетинг, чрез които които създавате и разпространявате съдържание, полезно за потенциалните ви и настоящи клиенти. Клиентите вземат решения дали да закупят продукт на база полезната, достъпна, вярна и разбираема информация, която им се предоставя. 

Ако генерирате полезно съдържание за своите клиенти, те ще купуват продуктите ви.

Защо е важно да генерираме качествено съдържание? Независимо дали сме печатница, продаваме чорапи или организираме курсове по йога, трябва да рекламираме продуктите и услугите си. Това в пълна сила важи за печатниците, които предлагат печатни продукти

Вече много маркетинг менджъри се отказват от големите тиражи и скъпите брошури, листовки и стандартни печатни материали, защото ги намират за излишен разход. Като прибавим към това и еко манията, в която постоянно се набива в главите на хората, че всеки отпечатан лист е незаконно изсечено дърво, печатът не е в много добра позиция – изглежда скъп, неефективен и екологично несъобразен. 

Вероятно вече няма спор по въпроса, че печатните материали се борят с много повече канали за вниманието на аудиторията от преди 10 години. Днес самите печатните услуги се продават с помощта на много реклама и използването на канали, които я конкурират. Презентацията на Диана Бойчева, изпълнителен директор на БГ Книга показва първите стъпки, които трябва да направим, за да създаваме съдържание, независимо какъв е бизнесът ни.  По-надолу можете да видите извадка и нашия коментар на няколко слайда, съотнесени към печатния бранш.

Цялата презентацията можете да изтеглите оттук.

Как една печатница достигаше до клиентите си през последните 10 години? – Отговорът е прост: по най-лесния начин. Клиентите идваха сами. Печатните материали бяха част от скромния маркетингов микс – преса, ТВ, радио, външна реклама, печат. Печатните материали нямаха нужда от реклама. Днес нещата далеч не стоят така. С навлизането на Интернет самите печатници стават по-скоро old fashion инструмент, в чиито ползи трябва да убедите клиентите си. В слайда са показани всички възможни канали за достигане до клиенти.   

Вторият слайд показва най-важните въпроси, на които трябва да си отговорим преди да планираме каквато и да е комуникация с потенциалните ни клиенти. При стартирането на бизнес, един от най-важните въпроси е: „Какъв проблем на вашите потенциални клиенти ще решите?“ Днес, когато сме буквално бомбардирани от новини, ПР публикации и рекламни съобщения, все повече филтрираме това, което да достигне до нас. Ако не знаете от какво има нужда вашият клиент, няма как дори да влезете в полезрението му. 

Ако сте печатница трябва да си зададете въпроса какви проблеми имат вашите клиенти – Малки бюджети за достигане на техните клиенти? Липса на свежи идеи и нестандартни техники за предаване на посланията? Спад в продажбите, който налага персонален подход? – Как вашите услуги могат да помогнат за решаването на тези проблеми?

Как се продава една книга днес? Как се продава идея? Как се продава нов продукт? Като намерите правилната аудитория и им поднесете най-полезната за тях информация.
Не е тайна, че хората обичат да купуват от експерти, а не от фирми. Ако можете да им предложите качествена помощна информация, която да им помогне и да им носи реални ползи, то те ще ви вярват и ще търсят експертното ви мнение и съвети. 

Ако предлагате визитки, книги или печатате върху текстил, публикувайте съвети за клиентите си как да подготвят файловете си, показвайте им примери на добри и вече реализирани кампании с  ваши или подобни на вашите продукти, разказвайте им какви ползи са донесли на хората, които са ги приложили. 


Как се създава качествено съдържание? Ако продавате велосипеди, давайте полезна информация на клиентите си как да поддържат велосипеда си, как да сменят сами гумата си, как да карат безопасно, как да изберат каска за детето си… Важи за всички продукти и за всички клиенти. Първо бъдете полезни на клиентите си, след това им продавайте. Ако продавате рекламни продукти, правете същото, което важи за продажбата на велосипеди. 


Работата в партньорство… За добрата практика на Brandscapingbook ще ви разкажем отделно – заслужава си вниманието.

В нашия случай – една печатница трябва да си партнира с хора, които събират потенциалните й клиенти на едно място. Дали ще подкрепяте семинари, ще печатате безплатно рекламни материали за събития, които потенциалните ви клиенти посещават или ще говорите за маркетинг и реклама на конференции, ще прецените вие. Най-важното е да бъдете там, където са клиентите ви. И да не забравяме, като експерти, които могат да им бъдат полезни с нещо. 

В цялата презентация можете да видите успешните примери, които са приложили в практиката колегите от БГКнига. Специални благодарности на Диана Бойчева.

СПОДЕЛИ
Деси Тодорова
Създател и основен двигател на блога. Вярва, че печатът отдавна не е само технология, а инструмент за създаване на продукти, които се използват не само в рекламата, но са част от всекидневието ни.