ядрено-магнитен резонанс


Да видиш уплашения поглед на дете, на което предстои да бъде направен ядрено-магнитен резонанс не е никак приятна гледка. Това е причината индустриалните дизайнери от GE Helathcare да създадат проект, обхващащ 27 детски болници. Целта е отделенията за извършване на медицински сканирания да бъдат превърнати в малки тематични и приключенски паркове.

Част от лабораторните помещения и самите апарати са превърнати в космически кораб, пиратски остров и други приключения от този тип с помощта на дигиталния печат. Медицинските лица също са част от сценария, а различните теми са подбрани в зависимост от времетраенето на самото изследване и необходимостта децата да бъдат неподвижни през това време. В края на изследването децата получават и тематични играчки като подарък.

Проектът се посочва на много места като иновационен модел. Ако до момента децата са започвали да плачат и са се вкопчвали в своите родители, то сега те влизат развълнувани в лабораториите. Авторите на проекта изчисляват, че преобразуването на всяка една подобна стая им е струвала между 50 000 и 100 000 долара.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.fespa.com