Могат ли свързаните вестници да направят революция в печата?

3206

Може ли свързването на страница от вестника с интернет да преобрази начина, по който хората възприемат издателската дейност?

Това е въпрос, на който вестникът Liverpool Echo, консултантската компания Uniform и Университетът на Централен Ланкашир търсят отговора с прототипно устройство. То свързва притурка на вестника с интернет за допълнителна мултимедийна информация.

Опитът е аправен около края на кариерата на Стивън Джерард в Ливърпул. За печата на страницата се използва проводимо мастило и когато хардуерът се прикачи към него, потребителят може да натисне отпечатания бутон за задействане на връзка с интернет, за да слуша коментарите за едни от най-запомнящите се моменти на Джерард.

„В крайна сметка ние сме традиционна медийна компания, променяща се за дигиталния свят. Искаме да въведем иновации и експерименти в сърцето на всичко, което правим“ – обяснява редакторът Пол Галахър. –  „Въпреки това, не предвиждаме дистрибутирането на тези продукти до всеки читател на Echo в скоро време, а искаме да видим дали има някакъв потенциал в това. Страхотно е да се работи с организации като Университета и партньори като Uniform, които са пионери в тази област.“

Те вярват, че това е само началото, тъй като бутоните могат да водят до динамично съдържание, нова информация, голове на живо или коментари.

Super 8 from Uniform on Vimeo.

„Има невероятна възможност да се вдъхне живот на традиционните печатни медии, като се използва цифрова технология“ – допълва Мартин Скели, творчески технолог в Uniform. – „Тъй като вестниците, книгите и списанията изглежда преосмислят промяната си, ние вярваме, че свързаните с интернет вестници могат да играят важна роля в това през следващите няколко години.“

Източник: Uniform

СПОДЕЛИ
Дългогодишен предпечатар, преводач на техническа литература и редактор. В свободното си време - пътешественик.