Наръчник по дигитален маркетинг за печатници – част втора

  4248

  Ето и втората част на наръчника по дигитален маркетинг за печатници, в който ще намерите съвети за:

  – интернет страница със собствен домейн (Част първа),

  – присъствие в социалните мрежи (Част първа),

  – интернет магазин или web-to-print портал (в този материал),

  – корпоративен блог (в този материал).

   

  ИНТЕРНЕТ МАГАЗИН ИЛИ WEB-TO-PRINT

  По този въпрос е необходимо да се вземе управленско решение, базирано на финансови данни, тъй като става дума за малко по-големи инвестиции, които обаче, по мое мнение, могат да се възвърнат сравнително бързо. От практична гледна точка бих избрал използването на интернет магазин, поради факта че повечето хора (не само в България) не желаят да разбират (а и не е тяхна работа) от техническата част, докато самите web-to-print портали са малко по-сложни за работа.

  От друга страна с малко съдействие от програмист можете да преобразите своя интернет магазин в почти напълно работещ web-to-print. Е, файловете няма да бъдат готови и монтирани за печат, но за сметка на това ще имате повече на брой по-малки клиенти. Сещам се за няколко работещи web-to-print портала на някои от по-големите дигитални печатници в страната. Всеки от тях предлага визитки, флаери, плакати и другите бла-бла-бла стандартни неща.

  Ако обаче се наложи да предложите няколко стотин продукта, тогава става малко по-сложно, а хората търсят именно това – готов разработен продукт, който да могат да поръчат с 2-3 натискания на мишката. Именно тук е силата на интернет магазина. Без необходимост от сложни аритметики да предложите произвеждан вече, специфичен продукт, който да има като опции няколко довършителни процеса за избор, както и място за прикачане на файл.

  Правите продукта веднъж за даден клиент и после имате готово ноу-хау за всеки следващ. Просто предлагате готово решение, от което печелите и вие и клиентът. Ако се замислите поне малко ще се сетите за достатъчно такива продукти, които може да изложите на витрината на своя електронен магазин. Затова не чакайте конкуренцията да ви изпревари.

   

  КОРПОРАТИВЕН БЛОГ

  Тук вече става болезнено, защото може би едва 1-2% от печатниците в България имат свой блог. От тях истински работещите се броят на пръстите на едната ръка. Ресурсът, който ви е необходим, е време и желание от човек, който има дарбата да пише. Вярвам, че в почти всяка печатница може да се намери такъв служител, който да разкаже за продуктите, които се произвеждат, за нещата които се случват, за различни технологии и процеси и други интересни неща в света на печата и рекламата.

  Хората искат да четат за това, а не за цените и промоциите. Това са материалите, които ще бъдат многократно споделени в социалните мрежи, но за целта трябва да присъствате и там, където да имате своите верни последователи. Тук ще дам само един малък пример – публикация в блог, създадена преди година или повече може да бъде намерена днес и след като бъде споделена в социалните мрежи да привлече хиляди нови поситители до вашия блог само за няколко часа.

  Същевременно блогът е част от вашия сайт и шансът посетителите да попаднат и на вашите цени се увеличава драстично. Следователно качествена статия може да ви донесе нов клиент в неочакван за вас момент. В началото ще бъде трудно, но в последствие идеите за нови и нови теми ще изникват отвсякъде. Така се случи и с мен, започвайки преди 2 години. Важно е да намерите правилния човек и правилните публикации.

  Сред основните теми, за които може да пишете, трябва да спадат решаване на различни проблеми, описание как са направени различни продукти. Статиите трябва да отговарят на конкретни въпроси или чрез тях да споделяте интересни новини и събития, свързани с бранша.

  Ако имате възможност поканете и гост автори – това могат да бъдат ваши клиенти или партньори. Чрез публикациите вие ставате интересни за хората, тъй като предлагате нещо безплатно. Това, което предлагате, е информация, чрез която вие ставате полезни за хората и когато утре се наложи да направят избор, това ще бъде оценено и ще ви даде известно предимство.

  Затова създавайте полезна информация и не се страхувайте да я споделяте с другите, защото ако не сте вие, то друг ще заеме тази ниша и по този начин ще привлече жадните за информация като в същото време ще изгради голяма група от последователи. По мое мнение блогът е един от най-добрите маркетингови инструменти, чрез който си гарантирате непрестанно нови посетители и клиенти, след първоначално натрупване на определен брой публикации.

  Толкова по темата от мен, а за финал искам да обобщя, че използвайки възможностите за присъствие в интернет, а и не само там, вниманието не е насочено върху вас и това, което интересува вас, а върху клиента и това, от което се интересува той. Затова се поставете в неговите обувки и погледнете от негова страна, за да бъдете полезни, актуални и търсени в дигиталния свят. След като сте приключили с всички стъпки, се върнете на първата и започнете да надграждате постигнатото до момента. Надявам се, че след тази публикация присъствието на българските печатници в дигиталния свят ще стане още по-шарено и полезно за хората.

  СПОДЕЛИ
  Антон Даскалов
  Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.