Наръчник по дигитален маркетинг за печатници – част първа

  4716

  Наръчникът за печатници на Антон Даскалов, в който ще намерите съвети за:

  – интернет страница със собствен домейн (в този материал),

  – присъствие в социалните мрежи (в този материал),

  – интернет магазин или web-to-print портал (Част втора),

  – корпоративен блог (Част втора).

  Ако вече имате собствена интернет страница, както и такава във Фейсбук, в която публикувате веднъж седмично своите цени на продукти, то няма защо да продължавате да четете. Последното беше иронично, а сега да продължим по същество.

  Направих си труда да разгледам как се представят българските печатници в дигиталния свят преди да започна работа по тази публикация и резултатът, според мен, е отчайващ.

  Може би причината се корени в това, че всеки си има своите клиенти и няма нужда от нови или пък, че не му се занимава и всичко това му се струва като хвърляне на пари на вятъра, а може би истината е, че в България нищо не се случва на пазарен принцип. Все пак аз ще се постарая да ви убедя, че има смисъл от присъствието ви в света на интернет, където също е пълно с потенциални клиенти. Те могат да изберат точно вас в качеството си на физическо лице, но да не забравяме, че освен всичко, те са и служители в различни по големина компании, а в някои случаи заемат и доста отговорни постове. След това встъпление ще си позволя да започна с основните методи за присъствие в интернет като ще се опитам да ги подредя според тяхната важност.

  ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА СЪС СОБСТВЕН ДОМЕЙН

  Ако се чудите защо започвам отттук, ще ви кажа, че има причина и тя се крие в това, че един основен процент от по-малките печатници нямат собствена интернет страница, тъй като намират това нещо за ненужно и ужасно скъпо.

  Същите те залагат на безплатни имейли от вида abv.bg, mail.bg или gmail.com. Вероятността да привлечете нов клиент (освен в България, където това не става с онлайн присъствие, а с роднински връзки) клони към нула, тъй като голяма част от хората търсят информация в интернет и все по-рядко се доверяват на фирми с подобни имейли, тъй като за тях изглежда несериозно да правиш бизнес и да се представяш по този начин в дигиталния свят.

  Сега да преминем към числата – собствен домейн + хостинг ще ви струва около или малко над 100 лева за година и то в случай, че изберете да регистрирате адрес с окончание .bg. Оттам нататък съществуват много на брой безплатни системи за управление на съдържание (CMS – Content management system), които са част от вашия хостинг план и в същото време позволяват бързо и лесно да изградите своята страница. Такъв тип системи са Joomla, Mambo, WordPress, Drupal и много други. Ще ви отнеме няколко часа да публикувате най-важното съдържание – кратка информация за вас, предлагани продукти и услуги с цени и секция за контакти. Тези неща са напълно достатъчни като за начало.

  Втората много важна стъпка е да поддържате тази информация актуална. Всеки ден се налага да отговарям на запитвания от клиенти дали цените на сайта ни са актуални. Повод за това е неактуалната информация, публикувана от колеги, при които след телефонно обаждане се оказва, че има повишение в цените с примерно 25%, просто защото не са имали няколко минути за обновяване данните в интернет страницата.Разбира се има още много важни опции, върху които трябва да се помисли и работи, а сред тях са това да има ли мобилна версия за сайта, колко и какви форми за обратна връзка да предоставим, как и по какъв начин да популяризираме сайта и други, но все пак е редно да се започне от някъде, а апетитът ще дойде със самото ядене.

  ПРИСЪСТВИЕ В СОЦИАЛНИ МРЕЖИ

  Ако чрез своето проучване достигнах до извода, че едва около половината печатници в България имат собствени интернет страници и имейли, то може би притеснително е, че само една четвърт присъстват в социалните мрежи. При това с отчайващ резултат.

  Направи ми впечатление как големи имена в бранша не са публикували нищо във фейсбук страниците си от… 1 година?!?! Други пък облъчват феновете с цени и снимки на продуктите си, които са в промоция. Веднага ме „убедиха” да ги харесам. Много се смях на примера, представен от Деси Тодорова за техен клиент, който си създал профил във Фейсбук и набързо публикувал своята оферта във всяка група, в която сметнал за полезно. Естествено резултатът бил плачевен за него. По-лошото е, че когато бил посъветван да създава и споделя полезна информация, отговорът бил, че той не е писател.

  Именно тук се крие същността на проблема – социалните мрежи са място за отдих и развлечение, но това не означава, че чрез тях не може да намерите нови партньори. Важно е да знаете как, а това става именно чрез публикуване на полезна, но най-вече интересна за хората информация. Разбира се информацията следва да кореспондира със сферата на дейност – в случая с печат и реклама.

  Снимките на икони и котенца няма да помогнат. Разбира се, представянето на оферти и промоции или друга информация, свързана конкретно с фирмата е позволено, но съотношението между такава и описаната по-горе информация трябва да бъде 1:3 или 1:4, т.е. за всеки статус, свързан директно с вас, трябва да има поне 3 или 4, които да са по-развлекателни или информативни.

  Важен е въпросът дали и в кои социални мрежи да присъствате. Всяка една има своите специфични особености и посетители. Най-много сa хората във Фейсбук, но там е и най-личното им пространство, затова внимавайте какво и как публикувате. Едва ли някой иска да има гост, който да крещи „Булгар, булгар”, продавайки розово масло в собствения му хол.

  Във фейсбук хората разпускат, затова статусите тук трябва да бъдат по-забавни, но задължително свързани със сферата на дейност. Подобно е състоянието и в социалната мрежа Google+. Моето мнение е, че не трябва да се отказвате от нито една социална мрежа, а времето, което ще ви отнеме това няма да надвиши един час на ден.

  В туитър може да създадете профил, с който да се включвате в специализирани разговори или просто да публикувате кратки и забавни материали, свързани с печата или да отговаряте на въпроси. В LinkedIn е задължително да създадете фирмена страница, която да популяризирате чрез личния си профил, за да изградите силни бизнес отношения. Не е необходимо да добавяте всеки, а по-скоро определете кръга от потенциални контакти, който се интересува от печат. След това споделяйте важна и интересна информация за бранша.

  Не забравайте и за Instagram или Pinterest. Там все още няма много българи, но за сметка на това тези социални мрежи са идеални за промотиране на интересни продукти (собствени или чужди), различни кампании и всичко, което може да бъде показано чрез снимки или видео. Ако пък имате богато видео съдържание, използвайте YouTube.

  Никак не е лошо да присъствате и във Foursquare, особено ако имате повече офиси. Пак там може безплатно да публикувате различни промоции, с което да привличате клиенти до своите обекти. В никакъв случай не се съсредоточавайте върху една социална мрежа, защото днес потребителите са в нея, но утре ще са на друго място, а според последни проучвания младите не залагат вече толкова на Фейсбук. Така че е необходимо да следите постоянно менящите се тенденции.

  Тук вижте втора част от наръчника.