Неустоими идеи за директен мейлинг

  2635

  Огромното количество нежелани рекламни имейли е все по-вероятната причина за нарастващата сила на печатния директен мейлинг.

  Едва ли има потребител, който да не изтрива механично имейли, без дори да е прочел дори тяхната тема. Немалко статистики говорят за възраждане на желанието за получаване на физическа реклама по пощата. Още по-силно е то сред по-младото поколение, което не е живяло в ерата на препълнената от всевъзможни листчета пощенска кутия. Подобни тенденции са в основата и на различни конкурси на тема „Неустоими кампании за директен мейлинг”. Тази статия има за цел да събере на едно място няколко неустоими тенденции в тази сфера и да помогне, както на доставчиците на печатни услуги, така и на техните клиенти.

  Усещане за изисканост и стил

  Едно от условията за успешен директен мейлинг е да привлича и задържа вниманието на получателя. Подобно решение, съчетаващо изисканост и стил е поканата в плик, отпечатани с розов, черен и сив цвят, за събитие в нощен клуб, носещ името “Фламинго”. При отварянето на вътрешната част, се визуализират две птици от същата порода, които несъмнено ще накарат всеки получател да запази това творение.

  Безплатен кредит
  Няма как да не впечатлите някого, ако му подарите 150$. „Златният билет” на едно казино примамва получателите именно с тази сума, която може да бъде използвана само и единствено за залози при тях. Освен луксозният златен плик, с вложен в него билет е записано аудио съобщение, което приканва получателя да предприеме необходимите действия за получаване на безплатния кредит.

  Карти за лоялност
  Представете си, че сте компания предлагаща услуги, насочени към рентгенолози. Как бихте промотирали своите услуги пред тях? Една компания отпечатва най-обикновена карта за лояйлно, но… тук идва моментът, в който става ясно, че този продукт не е толкова обикновен. За да се прочете скритото съобщение е необходимо получателят да има рентгенов апарат. Хитро, нали? Ако все пак такъв не е наличен, то посланието е достъпно и чрез персонален уеб адрес.

  Директна връзка с център за обслужване
  За да бъде разяснена нововъведената програма за обслужване на клиенти понякога е нужно да се направи обучителна кампания. Това нерядко отнема огромен ресурс. Мейлинг кампанията на Dell обаче се справя изключително успешно с този казус като освен, че включва видео обучение в изпратения до потребителите директен мейлинг, също така вгражда бутон за директна връзка със специален номер на който отговарят служители от екипа по обслужване.

  Видео мейлинг
  Има неща, които не могат да бъдат демонстрирани по друг начин, освен с видео. Компания за луксозни яхти вгражда в своята мейлинг кампания екран, на който се показват видеозаписи на пътници, наслаждаващи се на преживяването от пътуване в открити води. Освен рекламната информация този продукт съдържа още вградена карта на света, която приканва бъдещите мореплаватели към нови пътешествия.

  Персонализирана локализация
  Има ли по-лесен начин даден бизнес да се запознае със своите съседи от това да им изпрати директен мейлинг с начертан маршрут от техния адрес до своята врата? Отговорът на тази задача е максимално опростен от възможностите на специализираните в тази област софтуери за персонализация на локацията.

  Социална отговорност
  Кампаниите за директен мейлинг могат да бъдат полезни по различни общественозначими теми. Пример за подобна кампания е създадената с цел намаляване на вредните емисии и популяризирането на ходене с колело на работа. Получателите са приканени да посетят сайт и да решат интерактивен тест, чрез който да разберат доколко са наясно с проблемната тематика и как могат да спомогнат за намаляването на тяхното отделяне, пътувайки с велосипед.

  Игра с множество елементи
  За финал оставих черешката на тортата в този род печатни кампании, за която ще разкажа по-подробно, защото става въпрос именно за компания доставчик на печатната услуга директен мейлинг. Става въпрос за продукт под формата на игра, постигнал високи резултати на взаимодействие от страна на получателите. Кампанията е вдъхновена от бордовата игра “Clue”. Наборът в комплекта включва 26 вариации и 16 персонализирани елемента, сред които триизмерен куб със снимка на специалиста по продажби, маскиран като заподозрян в играта. (Тук най-вероятно вече започнахте да четете по-внимателно!)

  Всеки получател има своя персонална уеб страница, която играе ролята на игрална дъска. Чрез нея може да се взаимодейства с играта, да се взимат улики и инструменти, да се печелят награди и да се получава информация за пълната гама от услуги на компанията. Всеки ден играчите се насочват към нова стая, разкриваща нов герой и нови дейности. Ежедневно активните участници получават напомнящ имейл, за да продължат напред в разгадаването на мистерии и печеленето на награди.

   

   

   

   

   

   

   

   

  В цялост кампанията използва шест канала за комуникация – директен мейлинг, персонализирани интернет страници, имейл, социални мрежи, мобилни комуникации и промоционални продукти. Основната цел на кампанията е потребителите да научат възможно най-много за предлаганите услуги на фирмата, докато се забавляват.

  Така наречените заподозрени са реални служители от компанията, а стаите, в които влизат потребителите, за да търсят улики, са различните области от услуги, свързани с производство, логистика, маркетинг, PR, склад и други. Всички действия от страна на потребителя се проследяват, като данните служат на отдела за продажби, за да приоритизира ангажираността на клиентите и съответно наградите, които се печелят (в случая малки електронни устройства – зарядни устройства, слушалки и други).

  За увеличаване на споделянето в социалните мрежи, компанията създава фото конкурс, от който може да се спечели безплатно организиране на парти за до 20 човека.

  Резултатите при 2500 изпратени директни мейлинга и 2000 имейла са постигнатите феноменални 54.7 посетени страници средно за участник. Кампанията се радва и на много положителни коментари в социалните медии, което допълнително повишава нейната разпознаваемост и е идеален пример за това, че обущарят не винаги ходи бос.