Новаторска функция на еквадорски вестник увеличи продажбите му

2444

Как продажбите на вестника се увеличават през дъждовния сезон в Еквадор? Ще се изненадате от решението.

вестник като чадър

Вестник „The Extra” е най-популярното издание в Еквадор. Читателите го купуват от търговци на улицата, на път за работа, в своите почивки или по време на обичайните си дейности. Моделът на директни продажби работи много добре… с едно изключение – дъждовният сезон. А в Еквадор вали доста често. Именно поройните дъждове отказват и най-запалените почитатели на изданието от закупуването на последния брой в такива дни. Кой би искал да носи прогизнала хартия с едва четимо мастило върху нея?

Всяка година със започването на дъждовния сезон продажбите на вестника намаляват. Издателите взимат решение да направят нещо по въпроса и за целта започват работа с агенцията Mauri Grey, работила за Mercedes Benz и Panasonic. Именно те дават идеята за ламиниране на първата и последната страници на вестника, като по този начин да го направят водоустойчив, дори в най-силната буря.

 

вестник чадър

Нещо повече, по този начин вестникът служи не само като източник на информация, но и като чадър, с който хората да се предпазват при лошите метеорологични условия. Резултатът е неочакван за издателите – 12% ръст на разпространението и 16% ръст на рекламните приходи, и като допълнение идеята получава силен отзвук в останалите медии в Еквадор. Вестникът-чадър несъмнено е успех в Еквадор, но той също така илюстрира факта, че използването на креативни решения, насочени към печатните материали и комбинацията от наличните методи и техники за изработка, винаги се отплаща многократно.

Източник:blog.drupa.com

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.