Обявите за работа, които публикуваме

  5370

  Какво е общото между маркетинга на печатни услуги и обявите за работа? Общото е, че и при двете, вашата фирма контактува с хора извън рамките на офиса си и изпраща послания, които  могат да кажат много неща за структурата й, начина на мислене на мениджърите и качеството й на работа.

  Една лошо написана обява за работа може да навреди на имиджа ви толкова много, че и хилядите хвърлени за реклама да не могат да оправят лошото впечатление, което сте създали. Подборът на персонал е още един канал за комуникация с вашите потенциални клиенти – все пак обявите за работа се четат не само от кандидати, но и от ваши клиенти и конкуренти. Между редовете им може да бъде прочетено повече, отколкото предполагате.

  Защо пишем за това?
  Покрай програмата на Агенция по заетостта, по която могат да бъдат наети стажанти, ни се наложи да пуснем обява за работа. Преди да напишем обявата си решихме да поразровим какво се предлага из печатния бранш по сайтовете за работа. Може би е добре да кажем, че темата за пазара на труда живо ни вълнува и не веднъж сме препоръчвали хора за работа на наши клиенти. Много често печатниците търсят препоръчан човек за дадена длъжност, особено ако става въпрос за мениджъри, оператори или предпечатари, а за търговци или по-ниско квалифицирани длъжности пускат обяви. Та, да се върнем на обявите.

  Изискванията към кандидата
  При публикуването на обяви често се използват клишета, които не казват абсолютно нищо на кандидатите. Често се публикуват изисквания като комуникативност, инициативност,  комуникационни или аналитични умения, които в повечето случаи не значат нищо определено в контекста на обявата – просто ги има във всички обяви. За съжаление, много често се избягват конкретните задължения, които ще има кандидът, а при наемането на работа се оказва, че работодателят го товари със задачи, които не са били уточнени предварително.

  Тук не става въпрос за въвеждането на допълнителни задължения като контакти с клиенти в отдел „Предпечат“ например, което може да се приеме като допълнително към работата задължение, за която си нает.

  Става въпрос за задължения от типа „вдигане на телефона на офиса“ от същия отдел, почистване на офиса, понеже е освободена чистачката или повишаване на отговорностите като например негласни очаквания да бъде поета ръководна функция в отдела или търсене на нови клиенти от хора, които никога не са обучавани как да продават. Последното не само е различна длъжност и не е по силите на всеки, а може да нанесе непоправими щети на имиджа на фирмата.

  Добрата практика: по-добре напишете подробно какво точно трябва да прави човекът, който наемате. Ако е оператор на машина, напишете какви операции ще извърша, колко стаж се очаква да има, на кого ще е подчинен и т.н. Подразбира се, че очаквате човекът да може да провежда нормален разговор с колегите си, да не е конфликтен, да идва навреме на работа и да си изпълнява съвестно задълженията. Няма нужда да използвате посочените по-горе клишета, за да го кажете.

  Бъдете конкретни, за да спестите време!
  На нашата обява се отзоваха 47 кандидати и всички те отговаряха на изискванията ни, които посочихме максимално конкретно. От тях извикахме 7 души на интервю и одобрихме 3 – двама от тях започват стажа си при нас от началото на септември. За отсяването на хората, които да поканим на интервю и самите интервюта, ни беше необходима седмица. Представете си, ако получите над 150 автобиографии и трябва да направите над 50 интервюта. Можете да си спестите това време като избегнете някои грешки, които се допускат често.

  Например в обявите за специалисти по предпечат се изброяват всички възможни графични програми, изискват се умения минимум по 2-3 години или се изисква високо ниво на владеене на чужд език, а става въпрос за размяна на няколко имейла месечно с чужди клиенти.

  Високите или многото изисквания няма да отсеят неподходящите кандидати. Това е доказано от практиката – има много кандидати, които си пускат автобиографиите за всички обяви с не особено конкретни описания на длъжностите. Когато се изброят куп графични програми, се явяват и доста кандидати, които си казват: „С тази работя добре, на тази съм цар, с другите се оправям.“ Ако във вашата фирма се работи най-много с програма, с която потенциалният кандидат просто се оправя, ще загубите повече време, за да установите това. Същото е  за езиците и за годините стаж. Ако ви трябва опитен човек, то напишете конкретно в какво точно искате да има опит – да продава ли, да обслужва клиенти, да пише оферти за участия в търгове или и трите. Така ще спестите време с автобиографиите на хора, които поназнайват от многото неща, които изисквате, а накрая да не можете да съберете един човек с умения, които са ви важни.

  Информация за работодателя и работната среда
  Не е ясно откъде се появи клишето „работа в млад и динамичен екип“, но е факт, че се среща почти във всяка обява. На практика това е напълно излишно да се пише, тъй като млад екип може да значи хора с малко трудов стаж или хора на възраст под 50 години. Също така определения като „бързоразвиваща се компания“ не дават никаква полезна информация за фирмата ви. Да, браншът е малък и повечето, работещи в него, се познаваме, но полезната информация за печатницата никак не вреди.

  Добрата практика: дори определения като малка компания, семейна печатница, мултинационална компания с точно определен брой служители в българския офис, печатница с примерно 10-20 или 50 години история ще дадат много повече полезна информация на кандидата. Нека не забравяме, че както работодателят избира служителя, така и служителят избира работодателя си. За някои кандидати е важно да се развиват в международни компании, за други е добре да натрупат опит в малка фирма с максимално опростена структура на управление. Голяма част от фирмите в печатния бранш са семейни и ако в чужбина семеен бизнес означава стабилност, традиции и определени ценности, то у нас често това има по-скоро лош имидж, който отблъсква кандидатите за работа. Помислете дали участието на семейството ви в бизнеса е важен фактор в работата ви и си струва да бъде отбелязано.

  Въздържайте се от клишета като водеща фирма, институция или още по-лошо доайен. В печатния бранш всяка втора печатница се смята за водеща /незнайно кого води/ или за доайен, след като е започнала работа веднага след идването на демокрацията. Пазарът е много динамичен и в момента има много печатници, които са започнали работа в последните 10 години и се справят далеч по-добре от много „доайени“.

  Деликатната тема за заплащането или заплатата чисто /след осигуровките/
  Вероятно всички сме наясно, че някои определения за парите, които давате на работниците си, са написани единствено с цел да не бъде назована точната сума. В повечето сайтове за работа има опция за посочване на сумата чисто или поне границите на заплатата от-до, за да могат да се ориентират кандидатите. Определения като „адекватно заплащане“, „заплащане, обвързано с резултатите“, „европейско заплащане“ звучат по-скоро отблъскващо, отколкото полезно. Адекватно може да бъде мнението на работодателя за заплатата, но то да се разминава с реалностите на пазара на труда. Обвързаните с резултати заплати за свързани със заплащането на процент върху ниска заплата – нещо, което повечето кандидати избягват. Европейското заплащане се появи незнайно как като термин и звучи не особено добре, особено като се има предвид какви заплати получават специалистите в този бранш в Европа.

  Възнаграждение, обвързано с резултатите – по-добре не използвайте тази схема на заплащане на труда, ако нямате конкретен план с точни финансови показатели. Този начин е много удобен за заплатите на търговци, които са обвързани с точни обороти, които трябва да постигат в рамките на месеца. По тази схема може много точно да се изчисли след какъв резултат колко точно ще получават отгоре. Подобна схема е възможна и при работници, които работят на надница. Там имате определен брой продукция и фиксирано заплащане за нея. Ако не става въпрос за такива длъжности, публикуването на подобна информация звучи несериозно. Повечето кандидати за работа са наясно, че ако няма фиксирани параметри, допълнителното възнаграждение е обикновено субективна преценка на работодателя, която в 99% от случаите е в ущърб на работника.

  Напълно ясно е, че много работодатели плащат по различни схеми – някои плащат надници, други плащат основна заплата и допълнителни възнаграждения, а трети плащат част от възнаграждението като хонорари или директно на ръка, за да избегнат данъци и осигуровки. Най-добре е на интервюто да уточните много добре колко точно ще взема работникът ви след приспадането на всички данъци, за да не се окаже, че поради неразбирателство ще си търсите нов кандидат след 2-3 месеца.

  Това са може би най-често срещаните грешки при публикуването на обява.
  А, и най-важното – отделете време да напишете имейл с 2 реда до кандидатите, които сте извикали на интервю и НЕ сте одобрили.
  Това говори много за вас, компанията ви и фирмената ви култура. Това, че трябва да имате актуален сайт, на който кандидатите да се запознаят с компанията ви и имейл, който не е регистриран в някоя безплатна поща като abv.bg, mail.bg, gmail.com и подобни, едва ли има смисъл да го споменаваме – задължително е.

  СПОДЕЛИ
  Деси Тодорова
  Създател и основен двигател на блога. Има дълъг опит в рекламата и онлайн медиите. Майстор в създаването на уеб съдържание. Приема печата като инструмент за създаване на уникални продукти и услуги.