Осем неща, които нямаше да правите, ако я нямаше рекламата

  4113

  Колеги, усмихнете се. Вижте как рекламата опитомява и кои осем неща нямаше да правите, ако я нямаше. Петък е. Каквото и да значи това за печатаря.

  Обикновено петък е дълъг ден в печатниците – чакат се цял ден файлове, които някои рекламни агенции подават в последния момент, печата се до късно, експедират се тиражи… Не се ядосвайте. Нека си припомним, че днес голяма част от печата се прави заради рекламата. И ако нямаше реклама, голяма част от тиражите нямаше да ги има.

  Да мием зъбите си

  Миенето на зъбите ще ви помогне да ги запазите здрави. Тази истина хората са знаели и през 1900-та година, но това не било достатъчно. Тогава рядко са миели зъбите си и следователно рядко купували паста за зъби. Клод Хопкинс, един от първите копирайтъри, разработвал реклама за Pepsodent и измислил как да накара хората да мият зъбите си по два пъти на ден. Трябвало е просто да им обещае красота! В рекламата се появило момиче със снежно бяла усмивка и потребителите получили проста формула: ако искате такава усмивка, мийте зъбите си по два пъти на ден. Обещанието сработило и миенето на зъбите станало привичка на хората по цял свят.

  Да пием портокалов сок

  В началото на ХХ век калифорнийски фирми решили да стимулират продажбите на портокали и се обърнали към рекламиста Алберт Ласкер. Хората така или иначе ядяли цитруси, въпросът бил как да ги убедят да ядат повече? Тогава Ласкер започнал да рекламира портокаловия сок. По това време сокът не бил популярна напитка, но всички му обърнали внимание, когато разбрали от рекламите колко полезни витамини има в него. Ласкер рекламирал както готови сокове, така и домашни фрешове. В рекламите на клиентите се предлагало да започнат деня си с чаша сок. Затова и до днес съществува убеждението, че е най-добре портокаловият сок да се пие на закуска. По-късно Ласкер направил същото и с ананаса.

  Да се притесняваме за свежия си дъх

  Фразата „свеж дъх“, съществува в нашия език само благодарение на рекламите. Тя станала популярна през 1920г., когато компанията Listerine започнала да рекламира спрейове за уста. Именно техните реклами убедили рекламодателите, че лошият дъх е сериозен недостатък и бариера при общуването. Особено голям ефект рекламата имала върху жените. Специално за тях измислили мотото „Вечна приятелка на булката, но никога булка“ като причина за това разбира се бил лошият дъх. Така вече повече от 90 години нашият страх от лоши дъх ни кара да купуваме дъвки, ленти и всевъзможни освежители.

  Да подаряваме картички

  Днес е прието картички с пожелания да се подаряват при всеки повод, а даже и без повод. Това не винаги е било така. В началото на ХХ век картички се изпращали само по пощата и почти никой не ги подарявал лично. Веднъж Джойс Хол, основател на компанията Hallmark, решил, че американците са достатъчно освободен народ за да приеме идеята му за картичка без повод. Така била пусната първата картичка за приятелство. Слоганът на Хол звучал така: „Hallmark. Ако искате да подарите най-доброто“. Изводът бил, че никой подарък няма да е достатъчно добър без картичка. Това станало ново правило в традициите на поздравяване, с което хората бързо свикнали, а компанията Hallmark построила многомилионен бизнес.

  Да ядем полуфабрикати

  По времето на Първата световна война много от производителите се научили да правят „бързи“ продукти и полуфабрикати като продължили да използват тези технологии и след нея. Тогава обаче продукти като Nescafe и Jell-o се продавали много слабо. Оказало се, че между мисленето на една домакиня и на войник, намиращ се в окопите, има голяма разлика. Домакините няма за къде да бързат затова и не им е необходима бърза храна, освен това използването на такива продукти говорило за ленивост и неумение за готвене. Тогава производителите решили да направят така че да изглежда, че от купувачите зависи много. Те започнали да пишат дълги инструкции (от типа: добавете малко захар, украсете така, поднесете така). В рекламите започнали да се предлагат и усложнени рецепти на продуктите, които всъщност били създадени, за да улеснят живота. Уловката обаче сработила и хората започнали да купуват.

  Да вярваме в Дядо Коледа

  Дядо Коледа, такъв какъвто го познаваме, е дело на маркетинговия отдел на Coca-Cola. През 1931г. компанията решила да превърне елфа, обут в зелени чорапи, в любезния старец с червен кожух. Компанията вече 80 години обвързва този образ с зимата и основните зимни празници.

  Да боядисваме косата си

  Дълго време се е считало, че приличните жени не трябва да боядисват косата си. През 50-те години в САЩ се е прощавало само на актриси и певици. През 1957г. обаче излязла реклама на боите за коса Clairol, която показвала семейни добре облечени жени с коси в наситени и ярки цветове. Моделите били подбрани толкова добре, че обществото променило мнението си. Боядисаните коси започнали да се считат за нещо нормално, а фирма Clairol се превърнала в лидер на пазара за няколко години.

  Да пушим, докато ходим

  През XIX век пушенето било свързано с ритуал. Хората пушели обикновено вкъщи или на гости, в приятна компания по време на дълги разговори. За много от хората това удоволствие се случвало не по-често от един път в седмица. След това измислили цигарите – те били къси и евтини. Американският цигарен магнат Джеймс Дюк първи започнал масовото производство на цигари и активно ги рекламирал. Дюк дал живот на идеята, че цигарите подхождат на ускорения образ на живот. Времето било на негова страна и през 1890г. в Америка се появил кибрита, който позволил на хората да пушат на улицата. След още 30 години, през 1920-та се появили и цигарите Camel със своята въздействаща реклама и така постепенно почти всички забравили за лулите.

  Източник: ADME

  СПОДЕЛИ
  Радина Тамойкина
  Магистър по полиграфия, любознателен и страстен фен на печата във всичките му форми. Инженер по душа.