Отвъд CMYK: използване на специални ефекти в цифровия печат

3517

Ново проучване на Infotrends разглежда възможностите за приложение и резултата на използването на специалните ефекти в дигиталния печат.

infotrend

С изключение на няколко устройства, производствените дигитални машини печатаха с циан, магента, жълто и черно. Преди много години, водещите производители на пазара се ориентираха към специални ефекти с добавена стойност, които излизат извън този цветови модел. Те започнаха да използват допълнителни цветове, прозрачни тонери, обемни и други ефекти, за да се възползват от уникалните възможности на цифровия печат. Сред тях са възможността за персонализиране, печат по заявка, и почти незабавно произвеждане на материали, които не могат да бъдат направени лесно с конвенционалните средства. Това демонстрира, че пред дигиталния печат има и други перспективи освен къси тиражи и кратки срокове на тиражи по CMYK.

Нови технологии

След време и други производители последваха тази стратегия и добавиха специални ефекти като бял и прозрачен тонер, метални ефекти (злато и сребро), предназначени за нов клас потребители. Експанзията на пазара през последните години беше драматична, не само сред вградените решения, които поддържат повече цветове от стандартния CMYK, но и с нов клас самостоятелни устройства (най-вече базирани на UV инкджет технологии). Те могат да предложат разнообразни иновативни ефекти. Печатниците търсят най-добрия пазарен модел, цена и продават тези специални ефекти с добавена стойност. Повечето дизайнери не знаят, че цифровия печат има такива възможности. Производителите на машини се чудят накъде да насочат бъдещите си инвестиции.

Оценка на пазара

Според Infotrends моментът е назрял за подробно изследване на тази тема сред доставчиците на печати услуги и разработчиците на системи. Налице е и потребност от оценяване на размера на сегашния пазар и бъдещия потенциал на тези специални ефекти. Изследването „Отвъд CMYK: Приложението на специалните ефекти в дигиталния печат“ предлага изследване на мащаба на пазара, което цели да покаже ефекта на тази тенденция.

Целта на проекта

  • Изследване на употребата, ефективността и изискванията на клиентите на цифрово отпечатаните специални ефекти в САЩ и Западна Европа.
  • Да помогне на доставчиците на печатни технологии да вземат решение за развитие и ускорено излизане на пазара.
  • Да помогне на печатниците в решенията за инвестиции и ускоряване на ръста на печалбите

Можете да подадете заявка за купуване на проучването на сайта на Infotrends.

Източник: infotrends.com
Текста написа: Мартин Новев