Очаква се растеж при различните продукти, отпечатвани на дигитален печат

3709

Преходът от традиционните видове печат към дигиталния, е свързан основно с изменения на параметрите при търсенето. До този извод са стигнали аналитиците от компанията InfoTrends, в публикация по повод прогнозите за изменението на пазара на дигиталния печат в САЩ и Западна Европа.

Авторите на доклада пишат, че търсенето на печатни продукции зависи от много фактори: общата икономическа ситуация на пазара, увеличение на обема на потребление, замяна на печатните носители с електронни, необходимост от персонализация, тенденция към съкращаване на тиражите.

За двата изследвани региона InfoTrends са определили 28 вида продукции, разбити на седем основни категории. Компанията също така дава своите прогнози за ръст на обема на всеки вид.

 

 

Ето как експертите от InfoTrends виждат динамиката на основните видове печатни продукти в Източна Европа (абсолютните показатели на ръста са приведени в количество напечатани страници).

 

 

Към десетте най-бързо растящи сегмента принадлежат най-вече издателски и рекламни видове продукции. Тенденцията към намаляване на тиражите и увеличаването на търсенето на продукти по поръчка неизбежно ще доведе до увеличаване на търсенето на дигитален печат в бъдеще. Както и през миналата година, най-голям ръст на търсенето на дигитален печат се наблюдава при печата на книги. Ръстът обхваща не само разпространението на цветни мастиленоструйни машини, а и на черно-бели такива, също така насърчава появяването на устройства с формат В2.

 

По мнението на експертите в Европа се наблюдава потенциал за използване на цветен дигитален печат при печата на вестници. Този вид издания притежават сравнително малки тиражи като следствие от голямото количество езици и националности, което оправдава използването на цветни печатни машини.

 

Авторите са снижили прогнозите си за ръст при рекламните продукция, тъй като мастиленоструйният печат се адаптира към хартиите с покритие по-бавно от прогнозираното, а рулонните мастиленоструйни машини са неефективни при малки тиражи, поради високата си скорост.

Източник: блогът на Инфотрендс

СПОДЕЛИ
Радина Тамойкина
Магистър по полиграфия, любознателен и страстен фен на печата във всичките му форми. Инженер по душа.