Персонализирана респираторна маска срещу коронавирус

  1416

  Коронавирус чука на вратата, всички са в паника, презапасявайки се със стоки от първа необходимост и най-вече… респираторни маски. Какво може да направи една печатница и да извлече дивиденти от това? Най-лесният отговор е: създава нов продукт!

  Персонализирана респираторна маска срещу коронавирус

  Потребителите търсят предпазни маски, но същевременно се страхуват как ще използват смартфоните с лицево разпознаване, докато ги носят. FaceIDmasks предлага на пазара именно такъв персонализиран продукт с отпечатано лице. За целта е необходимо да се качи снимка през уеб приложение, която може да се позиционира и мащабира, така че да няма разминавания и след това се печата. Създателите добавят, че готовият продукт ще бъде окомплектован дори с ластик, който отговаря на цвета на кожата. Решението залага на алгоритми, прилагани при картографирането, за да се избегне изкривяване на изображението. Използват се естествени, нетоксични мастила, които не затрудняват дишането. Цената, която е обявена на сайта е 40$.

  Наша проверка показа, че домейнът е регистриран преди две седмици в средата на месец февруари и вече има поръчани хиляди подобни продукта. Къде обаче е уловката? Всъщност това е авторски арт проект на Danielle Baskin, за който тя официално обявява в Twitter.

  Въпреки това една компания е готова да поръча 10 000 маски, а авторът е получил и 8 предложения за дистрибутиране. От технологична гледна точка дали телефонът ще разпознае или не лицето на собственика си зависи до голяма степен от типа на сканиране 2D или 3D. При първите неизменно ще трябва да се направи нов профил, докато по-модерните разработки успешно разпознават дори лица с шапка и очила.

  Въпреки казаното по-горе следва да отбележим, че това е добър пример как могат да се създават нови печатни продукти, отговарящи на конкретни потребителски проблеми или в случая страхове.

  Текста написа: Антон Даскалов
  Източник: faceidmasks.com