Персонализирано бордно списание за всеки пътник

2753

Как едно бордно списание може да повиши читаемостта си с 1200% и как 100% от читателите да го запазят като скъп подарък?

Отговорът се крие в бордното списание, което са получили пътниците на полет от Милано до Сао Паоло на бразилската авио компания ТАМ Аirlines. На всяко пасажерско място е поставено персонализирано списание със снимка на пасажера на корицата и съдържание със снимки и статии според хобитата и интересите му.

Идеята за персонализирано бордно списание идвa след проучване на ТАМ Аirlines, което показва, че пътниците прекарват само 3% от времето си на борда в четене на бордното списание и само 11% от тях помнят нещо от съдържанието.

За да направят изцяло персонализирано списание, авио компанията се обръща към рекламна агенция FCB Milan. За да получи лична информация за хобитата, любимите дестинации на пътниците, приятели, снимки и интереси, агенцията използва Facebook приложение, интегрирано в процеса на резервация на билета. Пасажерите сами решават какъв достъп да дадат до личната си информация.

Кампанията има наистина поразяващ ефект. Пасажерите са очаровани и всички до един запазват списанието си.

Разбира се, този тип кампании не могат да бъдат изпълнени за всеки полет, нито могат да бъдат мултиплицирани при всички авио компании. Също така, не всички пътници дават достъп до личната си информация в социалната мрежа. Но успехът на тази акция показва, че персонализирането на списанието, когато e добре планирано и с ясна маркетингова цел, може да вдъхне изцяло нов живот на комуниакцията с читателя.

Освен пълната удовлетвореност на пътниците от подаръка, кампанията получава заслужена награда от фествиала Golden Lion в Кан.