Персонализация на печатни материали vs. имейл

  3861

  Да изпратим маркетинговото си послание по пощата или по имейл? Пет причини да изберете персонализирани печатни материали. Да не се бърка с безадресна реклама.

  Въпросът дали да изпратите маркетинговото си послание по пощата или по имейл е все по-актуален, особено в условията на икономическа криза. На пръв поглед е много по-лесно да събереш няколко хиляди имейла и да изпратиш съобщението си – разходите са почти нулеви. Е, ако се направи малко по-добре, може да се инвестират малко пари в дизайн на темплейта.

  Ако се направи по правилния начин, сумата набъбва и за закупуването на таргетирани бази данни. Но, ако наистина търсите ефективност, ползите от използването на печатните рекламни материали не са за пренебрегване. Разбира се, не противопоставяме двата канала, но има някои съществени неща, които не присъстват в онлайн комуникацията.

  Поводът да напишем това е материала на Хайди Толивър Уокър в блога за дигитален печат The Digital Nirvana. Да видим техния топ 5 с малко коментари от нас:

  Топ 5 на причините за  използването на маркетингови послания на хартия

  Причина 5 – хората обичат да отиват до пощенската кутия
  С това сме съгласни и ние. Независимо дали живеете в блок или къща, проверявате всеки ден пощенската си кутия. Да, понякога е само, за да изхвърлите безадресната реклама или както обичаме да я наричаме – хартиения спам. Представете си колко приятно би ви станало, ако сред нещата за изхвърляне намерите нещо специално за вас, персонализирано с името ви и лично послание. Авторката на статията правилно отбелязва, че е много по-приятно да видиш лъскава цветна картичка вместо едно от 543-те писма в пощата си със subject в един и същи цвят, размер и шрифт.

  Причина 4 – хората сменят по-често имейл адресите и много по-рядко домашните си адреси.
  С това се съгласяваме, но само донякъде. По-често това правило важи за крайни потребители, които ползват безплатна поща и изпращате нещо на личния им имейл. Служебните имейли се сменят по-рядко, освен ако не напускате работа. Вярно е също, че хората сменят по-рядко квартирата си или домашния си адрес, също така и офис адресите се сменят веднъж на няколко години /при разрастване на фирмата, покупка на собствен офис или по-изгодни предложения на наем, които наблюдаваме в последните 2-3 години/.

  Причина 3 – Печатните материали са много по-благодатни за добра персонализация.
  Онлайн маркетингът е евтин и повечето компании не отделят твърде много време, за да свършат работата докрай. Ако например при търсене в Интернет цъкнете инцидентно на „текстове на песни на Брус Спрингстийн /Bruce Springsteen/“ вместо на „пролетна поддръжка на трева“ /Spring Lawn Care/, ще бъдете бомбардирани от имейли да си купите най-новите хитове на Брус Спрингстийн и десетки подобни оферти. За съжаление, много фирми използват не особено честни начини да се доберат до имейла ви, когато посетите, макар и случайно сайта им. След това, независимо дали се интересувате от продуктите им, влизате в спам листата им завинаги или поне докато не се отпишете. При персонализираните печатни материали базата данни се подбира далеч по-внимателно.

  Причина 2 – Печатната индустрия подкрепя залесяването на горите за разлика от електронните медии, чийто ефект върху околната среда не се изследва достатъчно.
  Хайди Толивър Уокър  моли да не забелязвате, че ви изпраща това послание по електронен път.

  Причина 1 –  не можете да забодете компютъра на стената.
  Персонализираните печатни послания или пощенските картичики винаги са закачени на нечия стена или хладилник. Когато отпечатате лично послание, то може да стои закачено със седмици, понякога с месеци. Дори сме чували за хора, които се опитват да си ползват изпратени персонални талони за отстъпка след година. Така че, следващия път, когато клиент ви попита защо да използва печатна реклама вместо имейл, отговорете му с тези осем думи: Защото не можеш да закачиш компютъра на стената! – тук нямаме какво да добавим.

  Повод за размисъл и източник: The Digital Nirvana