Печатната реклама в дигиталния свят

3177

Свързването на физическите, печатни медии с дигиталния свят е в основата на бизнес стратегията на Tomoco. Компанията е базирана в Лондон и работи от едва две години, но  вече получи доверието на много големи имена като BMW, HP, AT&T и други. В кампаниите си от Tomoco вграждат най-различни телекомуникационни технологии, сред които: NFC, WiFi, Bluetooth Low Energy и други.

Наскоро бе пусната печатна реклама за BMW с NFC комуникация, чрез която читателите могат да свалят специално разработено приложение, даващо достъп до допълнителна и полезна информация, само чрез докосване на смартфона до рекламната страница в списание. Технологията е добре позната при мобилните разплащания и изисква близостта между двете устройства да е в рамките на до 10 сантиметра.

Чрез същата технология е разработено приложение за AТ&T, чрез което потребителите да получават достъп до безплатни билети за филмов фестивал. В рамките на четири дни са взаимодействали около 8000 потребителя, които са резервирали над 10 000 билета. По-интересното е, че подобен подход дава възможност за измерване на ефективността от дадена печатна кампания. Компаниите могат да събират данни за своите потребители в реално време, чрез използване на печатна реклама по начин, който не бе възможен до този момент. Интересен извод от рекламната  кампания на BMW е, че интеракциите са 3 пъти повече, отколкото при използването на QR код.

От Tomoco смятат, че големите брандове не разбират добре възможностите, които дават мобилните технологии. Чрез тях комуникацията вече не е еднопосочно предаване на информация, а преминава на ниво за комуникация с всеки отделен човек. От компанията препоръчват на големите брандове да не предприемат тактиката „изчакай и виж”, а да поемат по пътя на иновацията.

Източник: http://blog.drupa.com/

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.