Печатните каталози се завръщат

2900

Печатът на каталози в САЩ бележеше постоянен спад от 2007 година, когато пощенските разходи се повишиха с между 20 и 50%. Преди голямото завръщане през 2014 година.

От лошата 2007 броят на издадените и разпратени каталози намаля почти наполовина от 21 милиарда през 2006 до 11 милиарда през през 2013 година.

Печатните каталози се завръщат

Интересен факт обаче е увеличението с около 2 милиарда през 2014 година. Тези данни идват едновременно с информацията за това, че няколко от познатите търговци на дрехи възстановяват своите печатни продуктови каталози, след дълго отсъствие от този маркетингов сегмент.

И все пак за повечето каталозите може би изглеждат като извадени от миналото в ерата на електронната търговия. Да не забравяме обаче, че много хора са отписвали радиото с появата на телевизията или грамофонните плочи с появата на CD-тата. По същия начин се заговори и за смъртта на печата в началото на 90-те с появата на интернет и електронните комуникации. Днес обаче търсенето на грамофонни плочи е в подем, заради по-доброто им качество на звука, радиата не са изчезнали, а новините за завръщане на големи брандове към печата само показват, че печатът се завръща с гръм и трясък.

 

Печатните каталози се завръщат

За някои изпращането на тежки каталози по пощата не е най-ефективният метод за предлагане на продуктова информация. Нещо повече, пак според същите хора измерването на взаимодействието е много по-сложно, в сравнение с интернет рекламата. Все повече обаче са тези, които осъзнават, че предлагането в интернет не може да се сравнява просто така с печатния каталог. Именно онлайн базирани търговски марки бяха първите, които започнаха да залагат все по-силно на печатните продукти. Точно те разбраха, че няма как да ни накарат да отворим даден имейл, да посетим даден сайт или дори физически обект, но ако ни изпратят печатен каталог те ще ни принудят да отделим части от секундата в размишление дали да го разгледаме или изхвърлим. Това е времето, в което ако останем впечатлени от корицата или бъдем примамени от определена история, в която дори може да сме замесени ние самите, то ще проявим любопитство да видим какво се крие и вътре.

Големите завръщания в печатния маркетинг

Сред по-интересните примери за завърнали се към печатния свят спада дори списание Newsweek, което през 2012 година обяви, че спира печатното си издание, но се завърна в края на 2013 година. Шест години след като спря издаването на своя “Big Book” в печатна форма се завръща и печатният каталог на търговската модна верига J.C. Penney. Завръщането бе отразено от някои от най-големите телевизии в Америка, а първите получили печатно издание даваха изключително положителни коментари. По-важното е, че освен подобни завръщания след дългогодишен отказ от печатната реклама, изцяло интернет базирани компании също издават свои печатни издания. Пример за това са списанието на AirBNB , но също така и маркетинговите материали на Uber, Net-a-porter и други.

Всъщност каталозите не са тези от времената на нашите баби и никой не казва, че трябва да загърбите интернет присъствието. Най-доброто решение е комбинация от двата или повече канали. И все пак хартиените каталози са също толкова актуални сред 20 и 30 годишните, колкото и сред по-възрастните потребители. Вече има много кампании, които максимално се възползват от опциите за сегментация на получателите и персонализация на съдържанието, насочено към тях. Всъщност каталозите не са просто една отпечатана и изпратена по пощата книга. Те позволяват публикуването на информация с натискане върху хартията или залагат на добавената реалност. Други издатели предпочитат печатните материали, тъй като по този начин могат да достигнат до потребители, които не са толкова привързани към интернет комуникациите, а в същото време биха били клиенти на търговската им марка.

Още едно важно предимство трябва да споменем, когато става дума за точното визуализиране на продукта. Всеки дисплей или екран е различен – това означава, че цветовете не изглеждат по един и същ начин за всички потребители. Предполагам помните случая с цвета на роклята от филмовите награди? Това може да създаде огромен проблем за някой производител, който продава своята продукция само онлайн. Различното при печатните каталози е контролирането на цвета при печат. Не трябва да забравяме, че се използват и много по-качествени изображения за отпечатване. Затова печатният каталог е идеалното решение за детайлно запознаване с предлагания предмет, а интернет улеснява неговото закупуване.

Последни изследвания, свързани с печатния маркетинг

Завръщането към печатната форма на толкова много познати имена и добавянето на нови такива има своето реално обяснение. В дигиталния свят потребителите трябва да отсяват големия обем информация от още по-големия обем шум. Именно това прави дигиталната комуникация все по-малко ефективна, отколкото беше в самото начало. В резултат на това идват и данните, че 11.8% от компаниите са увеличили своя бюджет за директен маркетинг през първата четвъртина на тази година. За сравнение увеличението за последната четвъртина на 2014 година е 6,1%. Този постоянен ръст, в комбинация с добрите резултати от самите кампании дава възможност на търговците да продължат с експериментите в тяхната печатна комуникация.

Скорошно изследване на британските пощи показа, че печатните материали имат много по-дълъг живот, отколкото дигиталните – печатната реклама се съхранява до 17 дни, а сметките и съобщенията до 45. Нещо повече, анализ на BrandScience разглежда над 500 примера в цяла Европа, от които става ясно, че ефектът от телевизионната реклама нараства с 61% при комбинирането и с печатна такава. Ето защо не е изненада и увеличението на рекламодателите в печатни издания в САЩ с 9% за периода Януари – Септември 2014 година, според MediaRadar.

Разбира се не може да се говори за обемите от преди години, тъй като бюджетите за реклама не са се увеличавали от дълго време, а за сметка на това сега са разпределени между много повече канали за реклама. Днес работата на печатниците вече не е само да получават и отпечатват файлове. Те трябва да са способни да предлагат решения, базирани на нуждите на своите партньори, както по този начин да създават успешни дълготрайни взаимоотношения. Така, че печатът не е мъртъв и ще остане и в бъдеще, а всичко е в наши ръце.