Печатните материали са живи и имат ръст!

4389

Кое според вас е по-ефективно? Имейл или печатно писмо, изпратено в червен плик?

През последното десетилетие, докато дигиталният маркетинг си намери по-шумни и значително по-малко ефективни канали, печатът се възражда и се радва на увеличен процент възвращаемост на инвестициите.

Клиентите наистина оценяват получаването на хубава картичка, каталог с красив дизайн или лична благодарност чрез персонализирано благодарствено писмо в пощата си.

Авторката на тази статия Joanne Gore  решава да направи експеримент: Докато работи в софтуерна В2В компания, тя организира различни видове маркетингови кампании. В желанието си докаже ефективността на печатните материали тя прави…

Експериментът печатен мейлинг срещу имейл:

С колегите й разделят свои клиенти на 2 таргет групи и на едните изпращат оферта върху картичка в червен плик, а на другата половина изпращат офертата по имейл. Офертите и на двете групи водят към една и съща уеб страница, където получателите да попълнят данните си. Не е изненадващо, че откликналите на офертата, получена по пощата, са ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от тези, които са я получили по имейл.

Затова и авторката започнала да се замисля за другите области на маркетинга, където печатните продукти еднодневки, продължават да се използват. Макар примерите да важат основно за големи пазари като САЩ, те са показателни за печатни продукти, които не само че не умират, но и увеличават живота си.

• Плакати –  Кой не е слагал плакати по стените си като тинейджър? Е, това не се е променило (Joanne Gore има пет момчета в къщата си, които са живо доказателство). И тя вярва, че средната възраст на тези потребители е все по-малка  (можем да благодарим на маркетинга на Disney за това!)

• Комикси –  OK. Можете да ги прочетете онлайн. Но най-върлите им фенове желаят последния брой с любимия си екшън герой. Според  Statistic Brain  средната сума от парите, похарчени за комиксите в топ 300 всеки месeц, е 248,44 милиона долара. Ако гледате сериала The Big Bang Theory, ще знаете, че главните герои прекарват много време в местния магазин за комикси. И възраждането на екшън героите в игрални филми определено съживява комиксите.

• Каталози –  Според Forbes, дори и с всичките публикувани в интернет каталози, фирмите все още изпращат милиарди печатни каталози. Причината е в основата на директния маркетинг:: Те работят! Те изплащат повече от направените разходи, за да попаднат в ръцете на клиентите.

Пример на авторката на статията: „Наскоро бях на търговско изложение, в което участва издател на каталози и списания за луксозни стоки. И какво раздаваха те? Каталози! Учудих се, че не раздават обикновени карти с QR кодове, които да водят директно към стоките онлайн и попитах издателите защо. Отговорът: „Опитахме се, но по-голямата част от хората все още искат книжния каталог.“

Помислете за това: Каталогът на IKEA е 3-то най-тиражно печатно издание в света.

• Колекционерските карти за игра –  В допълнение към тях и колекционерските карти със спортисти, комикси, филми, музика и телевизионни герои. Според White Papers на TCG колекционерските карти стават все по-широко разпространени под формата на карти за игра, особено сред по-младите. Само в Северна Америка се очаква продажбите им да достигнат 800 милиона долара заради създаването на четири телевизионни анимации, базирани на марки на TCG.

И така, какво означава всичко това? Въпреки че печатната индустрия определено имаше своите загубени битки през последните няколко години, тя е далеч от смъртта. В действителност, в много отношения, тя има възможността да възкръсне просто като погледне назад към някои изпитани канали.

Автор: Joanne Gore