Печатни покани vs. електронни покани – личен опит

  5204

  Какви покани да изпратите, когато организирате събитие? Дали да изпратите печатни покани или да се задоволите с изпращането на електронни покани? Как да комбинирате и двата подхода и какви ще бъдат резултатите? Ето ви малко личен опит от организацията на Open Days 2014– събитие на БАСГП, подкрепено от FESPA.

  Екипът ни заложи на печатните покани, защото:

  • ги персонализирахме – всяка покана беше отпечатана с персоналното име и адрес на получателя. Дигиталният печат е чудесен инстструмент за персонализация, независимо от бройката на получателите. Нашите печатни покани бяха около 300 броя, но персонализацията работи при една бройка, при 10 или при 10 000 бройки. Колкото по-голям брой печатни покани печатате, толкова по-точни извадки за получателите можете да правите според пол, възраст, професия, позиция в компанията и т.н. Внимавайте с базата данни – винаги ще има сгрешени адреси, напуснали хора от компанията, до която пращате, дори няма да има вече такава компания, но е добре процентът на тези покани да е минимален. 
  • изготвихме персонално обръщение към различни таргет групи – направихме три извадки от базата ни данни и написахме персоналните текстове в поканата до рекламни агенции, дигитални печатници / рекламни производители и рекламни и маркетинг мениджъри. Тъй като семинарната част на събитието се провеждаше в две зали едновременно с фокус върху две различни теми, съдържанието на програмата беше различно за всяка таргет група.
  •  обогатихме ги с добавена реалност (Augmented Reality) – при сканиране на логото на събитието в поканата се отваряше формата за регистрация в сайта на събитието, както и можеше да се види видео презентация на един от лекторите.
  • генерирахме уникален код за всеки получател, чрез който поканеният да се регистрира безплатно и също така, да проследим процента на регистрации.
  Разбира се, изпратихме и над 700 електронни покани с персонализирани съобщения до няколко таргет групи. Какви бяха резултатите?

  При изпратени над 300 печатни покани и над 700 електронни покани, процентът на регистрирани участници в събитието беше два пъти по-голям при получателите на печатните покани.

  Казано в приблизително процентно съотношение: 

  – над 50% регистрации от печатни покани

  – под 20% регистрирани от електронни покани

  – останалите 30% са дошли чрез банерна реклама, лични покани, прес съобщения и социални мрежи

  Прозвъняването на поканените показа, че в по-голямата си част, получателите на електронните покани не са ги видели, получили са ги в СПАМ папки или просто не са им обърнали достатъчно внимание. На много от тях се наложи да изпратим още веднъж мейл с информация за събитието, за да се регистрират.

  При получателите на печатните покани успеваемостта беше много по-голяма, защото:

  – хората обръщат внимание на поканата, която могат да пипнат. Нещо повече, на фона на десетките електронни покани за семинари у нас, печатните покани са признак на специално внимание.

  – хартиеният продукт не отива в коша, особено ако има какво да направиш с него – добавената реалност направи това, което искахме. И дори някои от получателите да не дойдоха на събитието, споделипха с нас, че са разгледали с интерес добавената реалност.

  – хората, които оцениха поканите, но не можеха да дойдат, с радост ги предоставиха на колегите си. Това направиха и получатели на електронната покана, но препращането на един имейл не може да се сравни с предаването на хартиена покана. Факт.

  Какви са изводите, които направихме като организатор на събитието?

  Винаги изпращайте печатни покани. Дори да нямате бюджет за луксозни покани, задължително ги персонализирайте, направете добра извадка на хората и персонализирайте текстовете според таргет групите, които сте оформили и винаги, когато можете им давайте нещо повече – подарък, промо код за безплатно участие или томбола или направете специално приложение с добавена реалност за събитието. Ние лично ви гарантираме резултати!

  Текст и печат на поканите: Булгед

  Организатори на събитието: БАСГП и Полиграфия инфо

  Спонсор: FESPA