Продуктите, които се печатат на дигитален печат в България – втора част

8013

Втората част от списъка с продуктите, които се печатат от фирми, предлагащи дигитален печат. В първата част ви показахме данни за книгите, мейлинга и опаковките.

печат на фактури и формуляри

9,6 % от дигиталните печатници произвеждат фактури и формуляри. Тук няма нужда от коментари – фактурите и формулярите са традицонно силна страна на дигиталния печат.  Трудно е да се прогнозира за в бъдеще дали този процент ще расте или намалява. От една страна се увеличава броя на фирмите, предлагащи дигитален печат, а от друга е преминаването на все повече крайни потребители към електронни услуги.

 

албумчета и фотоалбуми

4.8 % произвеждат фотоалбуми. Едва две, три от посочените в процентите дигиталните печатници наистина могат да произведат качествен продукт заради автоматизацията на процеса – от получаване на поръчката и изработката, производствените мощности, които могат да отговарят на по-голям брой поръчки на ден, до по-прецизната техника за довършителна работа. Инвестицията в производството на този продукт е по-голяма, тъй като работата с крайни потребители налага онлайн платформа и масова реклама на продукта.

печат върху пощенски пликове

9.6 % от фирмите печатат върху пощенски пликове – интересното е, че почти 50% от печатащите пликове въобще в България, задължително разполагат и с дигитален печат.

Важно уточнение относно данните, които ви предоставяме:  Извадката е от електронния каталог polygraphy.info. В него присъстват над 2 500 фирми от бранша. Информацията се актуализира ежедневно, а веднъж годишно се актуализират специално данните за производителите – печатници и търговци на машини и консумативи.

Извадката е на база над 125 дигитални печатници, които работят на българския пазар в момента на отчитането на статистиката. Вижте данните тук.  

При преброяването на дигиталните печатници са взети предвид фирми, притежаващи ролни или листови машини в т.н. тясноформатен дигитален печат. Не са включени фирми само с термотрансферни етикетни принтери и широкоформатни дигитални машини. 

Материала написа: Десислава Тодорова

Данните обобщи: Пламен Давидов

Снимки от уъркшопа, на който показахме данните. 

СПОДЕЛИ
Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на портала Printguide.info и всички свързани с него сайтове.