Проучвания дават предимство на печата пред цифровите устройства

3221

стара книга

Няколко наскоро публикувани проучвания доказват, че хората продължават да залагат повече на печата пред използването на електронни устройства. Представеното от “Two sides” изследване на 500 потребители във Великобритания и 1000 в САЩ показва, че 84% от анкетираните споделят, че възприемат информацията по-добре, когато е прочетена от хартия. Четящите от компютърен екран, които считат че възприемат правилно дадена информация са едва 55%, тези от електронен четец или таблет – 41%, а от смартфон – 31%. Това е в резултат на множеството разсейващи материали при използването на електронни устройства.

 

инфографика книги

В проучването има още положителни новини за печата. 79% от анкетираните се чувстват спокойни, когато четат от хартия. Данните при останалите устройства са: 44% – за компютрите, 33% за електронните четци и таблетите, 23% за мобилните устройства. Ето защо не е изненада, че 78% биха избрали хартиено издание ако имат избор от каква медиа да четат. Четенето от хартия не е толкова разсейващо и това се потвърждава от факта, че само 21% смятат, че могат лесно да се разсеят, четейки хартиена книга, вестник или списание. При смартфоните този процент достига 65.

Възрастта на анкетираните също не оказва голяма разлика в данните. Ето какво е разпределението на тези, които смятат, че по-добре възприемат информация, написана на хартия: 84% във възрастовата група 18-24, 83% за възрастовата група 25-34, 78% за възрастовата група 35-44, 86% за тези между 45 и 64 години и 91% за тези над 64 години.

Интересният факт е, че данните на “Two Sides” не се различават особено с направените в Австралия проучвания от Roy Morgan, Nilsen, Australia Post и други. Пак там са изведени данни, че човек е 3 пъти по-склонен да не обърне внимание на имейл, отколкото на отпечатано писмо. Друг факт от австралийското проучване е, че отделяме по 26 минути на седмица за четене на каталози, брошури и други печатни рекламни материали. Предполагам ще се съгласите, но това си е доста дълго време за комуникация с клиентите.

Източник: Тwo Sides

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.