Решения за издатели и рекламни агенции от Коника Минолта

2760

Интервю с Калин Димитров, експерт „Производстен печат“ в Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД.

Г-н Димитров, какви са тенденциите в областта на големите печатни решения, т. нар. производствени принтери (production printers)? Има ли ръст, в кои сегменти и региони?
Тенденциите в производствения печат са все повече поръчки да бъдат прехвърляни от традиционните офсет машини към дигиталните. Все повече клиенти желаят по-кратки срокове за изпълнение, а дори и персонализиране на задачите за печат.

Имаме голям интерес от книгоиздатели, които осъзнават, че е безсмислено да публикуват книги в големи тиражи и после да заплащат за складиране на продукцията си. Чрез нашата техника могат да допечатват всяка една книга на една и съща себестойност независимо от това дали ще отпечатате 10 или 500 броя.

Ако говорим за ръст, може би това е пълноцветният срещу монохромния печат. Според Infotrends (агенция за проучвания) 2015 година е повратен момент в броя отпечатани брошури и рекламни материали. Тази година пълноцветния и монохромния печат, при тези продукти, се изравняват като обем (около 11 милиарда А4 листа) като пълноцветният продължава възхода си, а монохромният намалява обемите си.

Какви нови модели предлага Konica Minolta и какво ги отличава от конкурентите?
Konica Minolta представи новите си няколко нови пълноцветни преси миналата година. Това са сериите bizhub PRESS C1070 и bizhub PRESS C1100. Първата серия е насочена към така наречения сегмент „лек производствен печат“. Втората серия е позиционирана в сегмента „среден производствен печат“. В серията bizhub PRESS C1070 влиза и най-успешния ни продукт bizhub PRO C1060L. Той предлага страхотно качество на печат на много добра цена и давa възможност без голяма първоначална инвестиция да се покрият множество изисквания, които може да има една рекламна агенция или малка печатница. bizhub PRESS C1100 е най-бързата печатащата пълноцветна производствена система на нашата компания със своите 100 отпечатъка в минута, без значение от тежестта на използваната медия, с грамажи от 55 до 350. Пресата е проектирана от инженерите ни в Япония, за да отговаря на всички нужди, които може да има една модерна печатница.

Най-новите ни модели са в един друг сегмент, в който нашата компания тепърва навлиза – индустриалния печат. Там се радвам, че ще можем да предложим някои наистина уникални технологии, като например цифрова машина за селективен лак и топъл печат. Това са продуктите на френската компания MGI в която Konica Minolta е акционер – MGI Jetvarnish 3DS и iFoil option. Други такива са тонер базираната машина за печат на етикети „ролка към ролка“ bizhub PRESS C71CF и разбира се дългоочакваната инкджет четирицветна преса КМ-1, която е разработена съвместно с Komori Corporation.

На въпроса какво отличава нашите продукти отговора може би е кратък. Японско качество на изработка.

Какво представлява софтуерното приложение Color Care и какви други софтуерни решения предлагате в тази област?
Color Care е приложение, което определя, постига и запазва специфичен стандарт за нашите bizhub PRO и PRESS пълноцветни печатни системи. Имайки и използвайки този софтуер, всеки наш клиент може да кандидатства за получаване на сертификат от световно известната организация FOGRA. Това далеч не е единственото предназначение на този софтуер, той също така може да бъде използван като средство за профилиране на всяка една пълноцветна печатна машина или монитор.

Друг, далеч по-всеобхватен, софтуер в тази област е Color Care Production Server (CCPS). Това е професионален сървър, който включва в себе си всички функционалности, които предлага Color Care както и много други възможности. Color Care Production Server може да управлява всякакви видове печатна техника, тук не говорим само за тонер базирана техника. Той може да уеднаквява отпечатъците на различни машини до такава степен, че клиентът трудно би разпознал кой отпечатък на каква техника е бил печатан. Тук може би е добре да споменем, че уеднаквяването на две или повече печатни системи е предизвикателство за всеки. За да обясня възможно най-просто защо това е нужно, ще дам прост пример. Нека си спомним последния път, когато сме били в магазин за телевизори, предполагам сте забелязвали, че всеки един от изложените телевизори и предавал цветовете различно. Бъдете сигурни, че те са минали през стандартизация преди да напуснат фабриката, въпреки това виждаме различен краен резултат. Подобен проблем има и печатната техника, дори две еднакви, като модел и марка, машини може да разпечатват различно цветове, да не говорим, ако са от различен производител. Нашият продукт решава този проблем с лекота.

Имайки CCPS, печатарят няма нужда да работи с различи видове контролери или интерфейси. Само чрез един интерфейс могат да бъдат управлявани наши bizhub продукти, такива на конкурентни тонер базирани системи, широкоформатни машини, инкджет принтери, системи за цветна проба и дори CTP.

Какви са новостите в областта на широкоформатния печат? Скорост? Довършителни функции?
При широкоформатния печат предлагаме техниката на фирмата KIP, за която сме ключов световен партньор. От месец ноември добавяме в портфолиото си новата серия KIP 800, пълноцветна тонер базирана широкоформатна машина със скорост на печат 268 м2/час.

Всяка една от тези системи е оборудвана с 12 инчов дисплей за работа и най-новия системен софтуер на KIP – System K-Software.

Машините от тази серия могат да бъдат оборудвани със стекираща секция KIP 800 stacker или модул за сгъване KIPFold 2000, който може да сгъва копията както веднага след печат, така и при ръчно подадени разпечатки.

Източник: Коника Минолта

СПОДЕЛИ
Деси Тодорова
Създател и основен двигател на блога. Има дълъг опит в рекламата и онлайн медиите. Майстор в създаването на уеб съдържание. Приема печата като инструмент за създаване на уникални продукти и услуги.