Св. Валентин или Трифон Зарезан?

4746

Няма значение, покажете на клиентите си, че ги обичате и те са специални за вас

Въпреки споровете дали Св. Валентин се празнува у нас, католици ли сме или почитаме Трифон Зарезан, празникът е чудесен повод да напомните на клиентите си колко са специални. Не забравяйте, че преди всичко срещу вас стоят хора, които обичат да бъдат специални, да получат внимание и малък подарък, който да ги зарадва.

 

Печатниците трябва да помнят, че клиентите им са специални.

Ако приемате клиентът като даденост, не очаквайте голяма лоялност от него. Вие ще бъдете просто един от многото доставчици, с които клиентът си разменя оферти, поръчки, фактури и… във всеки момент може да бъде сменен. Как да използваме възможността да покажем на клиента, че за нас той е ценен? Св. Валентин е отличен повод.

Изпратете поздравителна картичка за Св. Валентин

Пощенската картичка става все по-специална и отличаваща се от десетките имейли, които се изсипват в електронната ни поща. Да изпратиш персонална пощенска картичка в днешно време все повече означава, че си отделил време и си проявил отоншение. Не се притеснявайте да кажете на клиентите си, че ги обичате. Традицията на празника повелява да изпратим валентинка на всеки човек, независимо дали е мъж или жена, който е специален за нас без това да бъде сметнато за романтичен жест или послание с двусмислено послание.

Изпратете малък подарък

Подаръците са израз на внимание и далеч не е необходимо да са скъпи. Мил жест може да бъде малък капкейк, домашно приготвени сладки, хубав шоколад или книга. Списъкът с подаръци, които могат да очароват клиентите ви, е безкраен. Все пак внимавайте с клиенти, които биха се почувствали дискомфортно, ако получат подарък. Макар и да са малко хората, които не приемат подаръци или смятат, че подобен жест на внимание ги задължава по някакъв начин, преценете кой от клиентите ви би приел подаръка по такъв начин и изпратете само поздравителна картичка.

Дайте идеи на клиентите си за Св. Валентин

Предложете среща на клиентите си, за да им предложите конкретни идеи за кампания за Св. Валентин. От една страна, това ще е нещо конкретно и полезно за тях /разбира се, трябва да познавате добре бизнеса им и техните клиенти/, от друга страна клиентът ще ви бъде благодарен, че сте помислили за него. Не забравяйте, че искате да бъдете не просто доставчик на услуги, но и партньор на лоялните си клиенти.

Не действайте като търговец

Всички предложени идеи са такива, че да бъдат в полза на клиентите ви, не на вас. Картичките, които изпращате на клиента си точно на този празник, нека не бъдат с предложение за поръчка или отстъпка. Идеите, които му давате, нека не бъдат за нещо, което трябва да отпечата при вас. Не забравяйте, точно на този празник трябва просто да покажете, че човекът срещу вас е специален.

Наистина ли това ще проработи?

Има доставчици, които изпращат сладкиши или цели торти с фактурите си. Това определено прави впечатление, дори познавам хора, които поръчват повече по изцяло емоционални причини защото им е приятно да полуват сладкиши. Звучи ирационално и дори нелогично, но е факт. Хората обичат да работят с хора, които харесват. Не подценявайте този факт.
Източник: блог на Матю Паркър

СПОДЕЛИ
Радина Тамойкина
Магистър по полиграфия, любознателен и страстен фен на печата във всичките му форми. Инженер по душа.