Снимки за 15 000 долара в Инстаграм само за ден

  3614

  В навечерието на 34-я си рожден ден бруклинският фотограф Даниел Арнолд има само 90 долара в банковата си сметка и няма представа как да плати наема си за следващия месец. Затова решава да продаде някои от фотографиите, които показва в страницата си в Instagram. До този момент фотографът споделя свои снимки, които е правил с айфона си, разхождайки се из Бруклин. Показвал ги е в профила си в Instagram на своите над 30 000 фена и е посочен като един от най-добрите фотографи в Инстаграм.

  Отговорът на еднодневната оферта „Поръчайте си снимка, която си харесате от архива и ще ви я изпратя отпечатана във формат 4х6 (102x152mm) на цена 150 долара“ е поразителен – за един ден фотографът получава поръчки на стойност 15 000 долара. 

  Тази история предизвика сензация и е отразена от списание Forbes. Дори в коментарите под статията се вижда, че тя предизвиква недоумение в повечето читатели. Много от тях не вярват, че е възможно някой да плати 150 долара за снимка, а други намират хода на фотографа за перефкетната ПР акция. Самият Даниел споделя, че изобщо не е очаквал този ефект. Дори е имало купувач, предложил му 1 000 долара за всяка снимка, която е събрала повече от 1 000 харесвания. 

   

  Въпреки че специалното му предложение е било само за един ден, поръчките за снимки продължават да пристигат. Фотографът споделя, че през целия февруари „се храни по три пъти на ден“.

  Тази история е интересен пример за влиянието на социалните мрежи върху печата. Докато много хора вярват, че те пречат на традиционните печатни техники, фотографът Даниел Арнолд доказа, макар и без да иска, че интернет може да бъде изключително полезен инструмент за популяризирането им.

  И ако смятате, че това не би работило в България, защо не опитате да продавате в чужбина? Мрежата дава достъп до пазари, до които всеки фотограф или търговец на печатни продукти има достъп.

  По материали от: списание Forbes / Instagram