Социалните медии за печатници

  4557

  Едва 1/3 от печатниците  използват социалните медии във всекидневната си работа. Това показа изследване на InfoTrends  направи проучване през 2011 година.  Като цяло резултатите не са много обнадеждаващи.

  Любопитното е, че по-малките компании използват по-активно социалните медии, за разлика от големите, които сякаш не разчитат много на тях. Най-използваните канали са Facebook, Twitter, Linkedin, фирмен блог.

  На базата на това проучване InfoTrends  обобщи най-важните препоръки за печатници как да използват социалните медии. Според тях всяка печатница има три цели при използването на социалните медии:

  • ангажират клиентите си
  • да промотират марката си
  • да създават връзки с потенциални клиенти

  Блогът thedigitalnirvana.com препоръчват да се наблегне най-много на създаването на връзки с потенциални клиенти. Според тях печатът е бизнес, който се гради основно върху  взаимоотношенията с клиента. Ефектните и ефективните печатни продукти не са евтини и не са лесни за производство. Директната пощенска реклама например е форма на изкуство, която се основава на куп умения: стратегия, планиране, копирайт, проектиране, производство, организация на пратки, проследяване, оценяване, промени и още много. Добрите печатници или правят всичко, или знаят как да ви предложат всичко това накуп.

  Ето как биха звучали тези съвети, насочени локално към нашия печатен пазар:

  Опитът показва, че повечето клиенти работят с печатници, на които имат доверие, дори когато цената не е най-ниската. Това е правилото за добрите взаимоотношения и за да го изградите, вашите клиенти трябва да чуват гласа ви онлайн – там, където са самите те. Най-лесният начин да ги намерите е като проверите следните социални канали:
  Twitter

  Тук е мястото, където да споделите това, което знаете и какво сте научили – кратко, ясно и по атрактивен начин. Можете ли да се изразявате в телеграфен стил?

  Туитвайте 3 или 4 пъти през нощта и отново в следобедните часове. Не туитвайте лични неща, не засягайте политиката, религията и наболели ежедневни въпроси извън печата. Търсете интересни материали в пресата и блоговете и ретуитвайте новини и събития, които представляват интерес за клиентите ви. Така ще помогнете на клиентите си да се информират за най-важното. Тук е мястото, където също можете да помогнете на бизнеса на клиентите си. Имат ли фирмени блогове? Ретуитвайте техните мнения. Клиентите ви са спечелили награда? Нека вашите последователи научат за това.

  Електронен бюлетин


  Знаете ли, има печатници, които имат страхотни нюзлетъри?

  Чудесни примери са дали в блога Thedigitalnirvana: Авторите на нюзлетър в една печтаница пишат своите собствени истории. И историите са добри: оригинални, актуални, с вътрешна информация. Например, едната печатница направи страхотен материал, който обяснява въздействието на печатните техники върху успеха на директната поща. Авторът прави проучване, направил е интервюта и пише авторитетна статия по въпроса как разходите за директната поща си заслужават и точно защо. Дори браншовите списанията не биха могли да напишат тази история, но тази печатница го е направила за клиентите си. Друг показателен пример е за печатница, която е отделила време да интервюира управителя на близка до тях фирма, занимаваща се с директен мейлинг. Управителят с удоволствие споделил опита си и е дал практически съвети как да се подготвят писмата, за да се избегнат най-често срещаните грешки.

  Тези два примера и още много други са много поучителни.  Не, това съдържание не може да бъде комбинирано и да, то изисква голяма доза уникалност и професионализъм и знания за нещата от кухнята. Но това е, което искате да покажете, нали?

  Вашият блог

  Тук е мястото, на което можете да навлезете в дълбочина с информация и знанията си за по-сложни теми: пощенски разходи, различни дейности, търговски техники, предложения за интегрирани маркетинг, съвети и трикове въз основа на казуси – списъкът може да е безкраен. Най-добрият съвет тук е да бъдете авторитетни и преди всичко, автентични. Бъдете истински човек, с който хората могат да се сравняват. Бъдете себе си.

  Важно: Ако планирате да започнете нов бизнес, тук е мястото, където това може да се случи, защото тук е мястото, където ще намерите нови клиенти. (Разбира се, туитвайте закачки до 140 знака, които водят към вашия блог.)

  Facebook страница 

  Нещо различно. Нещо лично, което отразява вашата култура като компания. Facebook не е вашият сайт. Той е проектиран да бъде по-приятелски и по-достъпен. Той е проектиран за публични Въпроси и отговори. (Да, може би излизат неща, които не искаме, но това е по-рядко и не са неща, с които не можете да се справите.). Просто една вметка: една печатница се кълне във Facebook. Но познайте защо – какво публикува тази компания в своята Facebook страница? Снимки! Снимки на клиенти, колеги, приятели и големите имена в индустрията. Текстове – да,  не под всяка снимка. Не е изненадващо, че клиентите обичат (и лайкват) тази страница във Facebook.

  Pinterest


  Добре, аз почти не познавам печатница, която използва Pinterest … все още. Това е срам! В тази изключително популярната социална мрежа всички материали са визуални, през цялото време. Не може ли това да бъде чудесно място да покажете уменията си да печатате качествени и красиви неща? Какво ще кажете за снимки на вашия персонал и растенията в офиса? Или дори собствените ви „любими“ поръчки за печат?

  Накратко, социалните медии са, за да достигате до хората – първо, свързват и правят отношенията с настоящите клиенти по-близки, а във времето – свързват с нови потенциални клиенти.

  По материали от блога: ThedigitalNirvana