Социалните медии и как (не) помагат на печатниците

2392

Преди само три години предложих темата за социалните медии и използването им от печатниците за едно браншово събитие. Организаторите ме погледнаха с неразбиращ поглед все едно им говоря за социални помощи.

Само след няколко години почти не е останал човек от печатния бранш, който да няма регистрация в поне една от социалните мрежи като Facebook, Linkedin, Twitter, Google Plus, Pinterest, Instagram.

Макар все още мнозина да смятат, че „висенето“ там си е чиста загуба на време, социалните мрежи са част от ежедневието ни и ако вие не искате да следвате клиентите си там, то конкурентите ви отдавна го правят. Разбира се, както с всеки друг канал, и тук си има правила за успешно ползване.

За какво могат да се използват социалните медии

Facebook – Мрежа за контакт с приятели, семейство и колеги. Днес почти всичките ви познати ползват най-голямата социална мрежа. Дори в началото да ви се стори като говорилня, не пренебрегвайте контактите там. Все по-използван инструмент за популяризиране на фирмите, на събития и обратна връзка с клиенти и потребители на услугите ви.

Linkedin –Най-голямата мрежа за бизнес контакти. След замирането на професионалните форуми, все повече хора от бранша участват в професионални групи в Linkedin, свързани с печат, реклама и маркетинг. Полезно място, в което можете да се свържете с хора на високи позиции в компаниите.

Twitter –Мястото за споделяне на кратки съобщения в реално време. Отлична възможност за участници в едно и също събитие да споделят в един канал снимки, информация и цитати по време на самото събитие. Нещо като независим новинарски ефир за участниците в него.

Google Plus – Тази медия ще има все по-голяма тежест при оптимизация на съдържанието, което споделяте. Казано по-просто – колкото повече споделяте, толкова по-видими и откриваеми ще бъдете в резултатите при търсене в Google, когато потенциални клиенти търсят продукти и услуги, които предлагате.

Pinterest –Чудесно място да показвате в снимки всички красиви продукти, които сте отпечатали и реализирали.

Instagram място за снимки за всички, които обичат да споделят от мобилните си устройства. Още един канал да показвате снимки от кухнята на вашето производство.

За какво не могат да се използват социалните медии

Наскоро имахме случай с клиент, който за първи път се регистрира във Facebook и първото нещо, което направи, беше да влезе във възможно най-много професионални групи, да се свърже с хора и да публикува… фирмената си презентация. Резултатът беше, че почти всички го блокираха, за да не получават повече съобщения от него.

Социалните мрежи са място за разговор – можете да ги използвате като споделяте полезна ЗА ДРУГИТЕ информация, като участвате в разговори по теми от вашите компетенции – това е чудесна възможност да се запознаете с хората и да установите първия контакт. Нещата работят както в реалния живот – когато се запознавате с някого на събитие, не му хвърляте в лицето ценовата си листа – представяте се, включвате се в разговор или започвате такъв. В самия разговор можете да разкажете кой сте, с какво се занимавате и ако човекът срещу вас поиска, да му дадете повече информация за услугите, които предлагате.

Социалните мрежи не са място за продажба – те не могат да заместят обажданията и срещите за продажба. НО могат да ви отворят вратите за такива. Не ползвайте социалните мрежи като място, от което да колекционирате база данни за студени обаждания. Използвайте ги като място, на което да се запознаете с потенциалните си клиенти, техните интереси и нужди. Следете мненията и коментарите им за вашите и подобни на вашите услуги, разговаряйте с тях, бъдете им полезни с нещо.

Как да използвате все пак социалните медии за вашите продажби

Същият клиент, за който ви разказах по-нагоре, ме помоли да му дам кратки съвети какво да прави в социалните мрежи, за да не го блокират. Насочих го към различни информационни ресурси, но най-важното, което препоръчват експертите, е да споделяте съдържание, което ще помогне с нещо на клиентите ви. За съжаление, отговорът, който получих беше: „Деси, аз не съм писател, аз съм търговец на машини и нямам време за подобни неща.“ – Напълно разбирам колко е непривично за човек, който не ползва много интернет, да разбере колко е важно да е социално активен. Това е същото като да се появявате на събития, да се срещате с потенциални клиенти извън срещите за продажба и да каните хора в печатницата си, за да видят производството ви. Ако вие не искате да се занимавате, делегирайте това на ваш служител или си наемете фирма срещу месечен абонамент (в момента има изобилие от подобни услуги и сумите са повече от достъпни).

  1. Създайте фен страница на вашата компания и публикувайте полезна информация в нея. Съотношението на публикации за вашата фирма и полезна информация трябва да бъде около 1:3.
  2. Поканете хората да ви следват в социалните медии, следвайте ги и вие.
  3. Включвайте се в професионални дискусии, в които имате какво да кажете (полезна информация, не просто мнението ви, което не добавя стойност към дискусията).
  4. Не продавайте нищо директно! Давайте на клиентите си да опитат нов продукт или услуга, питайте ги за мнението им, искайте обратна връзка за новости, които предлагате – хората обичат да се чувстват важни и ценени от доставчиците си.
  5. Вслушвайте се в мнението на клиентите си, когато са така добри да ви го дадат – то ще ви даде нови идеи за продуктите ви, за начина им на предлагане и цените им.

И ако все още участието в интернет ви се струва като загуба на време, не забравяйте че конкурентите ви вече са там и водят разговори с потенциалните ви клиенти. И ако вие сте неоткриваеми в интернет, това за повечето хора, които не ви познават, означава че не съществувате.

Ако имате нужда от повече информация по въпроса или нужда от помощ и консултации, можете да се свържете с нас.