Проследяване на емоции от татуировки, отпечатани чрез ситопечат

2940

Нов тип електрод, отпечатан чрез ситопечат за поставяне върху кожата – изобретение, което позволява проследяването на емоции, чрез движението на лицевите мускули.

Изследването и наблюдаването на реакции в определени ситуации или конкретни продукти е особено любопитно за социолозите и маркетолозите. Към момента те разчитат основно на стандартните изследвания чрез анкети, в които отговорите на въпросите неизбежно са субективни. Печатната електроника може да доведе до решаване на този проблем.

татуировки, отпечатани чрез ситопечат

Учени от университета в Тел Авив наскоро демонстрираха нов тип електрод, подходящ за поставяне върху кожата. Тяхното изобретение позволява проследяването на емоции, чрез движението на лицевите мускули. За целта се използва лесна за употреба нанотехнология.

Така наречените от тях електронни татуировки са съставени от три компонента: въглероден електрод, самозалепваща повърхност, чрез която временната татуировка се прикрепва към кожата и проводимо полимерно покритие на нанотехнологична основа. За производството на електрода учените са използвали ситопечат чрез сребърни и въглеродни мастила върху гъвкав субстрат.

Според създателите на тази технология, това е един много добър начин за запис на мускулната дейност, без това да се отразява в дразнене на кожата или да пречи на всекидневните дейности. Като цяло електронните татуировки са приложими, както за търговски, така и за медицински цели при различни заболявания на нервната система.

Тази технология помага и на пациентите с изкуствени крайници за тяхното движение, както и следи мускулния контрол след инсулт или мозъчна травма. Чрез електронните татуировки може да се проследява и бдителността при шофиране.

Вижте повече за технологията в следващото видео:

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Антон Даскалов

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.