Тест на Layar – пример за добавена реалност

  4892

  Наскоро писахме за мобилното приложение Layar, което вкарва печатен текст от списанията директно в мобилен телефон и така създава добавена реалност.

  В групата на Printguide.info във Фейсбук обсъдихме приложението, но колегите сякаш бяха повече скептични.

  Между другото, докато водехме тази дискусия, Икеа обявиха, че използват Layar за своя интерактивен каталог за 2013 година, който е отпечатан в 211 милиона копия на 29 езика и се разпространява в 43 държави. Това е класически пример за Augmented reality и потенциала й за развитие в световен мащаб.

  Първото и важно уточнение: Layar е платформа за издатели, а не за печатници. Един издател има качествено съдържание /статии, снимки, полезни съвети и т.н./, което може да печата в списанието или да публикува онлайн. Мобилното приложение прави връзката между двете. Можете да раздвижите корицата, можете да раздвижите рекламите, но можете да обогатите значително и статиите си, заради които читателите купуват изданието. Печатниците печелят индиректно – колкото повече добавена стойност се добавя към печата… толкова повече печат ще се поръчва. Потребителят трябва да има инсталирано приложението на смартфона си.

  За каталозите с продукти, които имат чисто рекламна цел, Layar  дава директна връзка към конкретни продукти – за повече информация или за директна покупка.

  Нашият тест: регистрирахме се като издатели в Layar и качихме три страници от годишния печатен каталог Polygraphy Info 2012. Използвахме произволни рекламни страници, които имахме под ръка като файлове във формат .jpeg и .pdf.

  Използвахме стандартните бутони, които са поставени в приложението, но има опция да си направим и свои – със собствени текстове, цветове и форми.

  Няма да ви показваме процеса стъпка по стъпка, тъй като е показан много добре в това видео. Можем само да потвърдим, че се работи лесно и бързо и не са необходими никакви специални умения, за да „раздвижите“ страниците си.

  Пример първи: рекламна страница на Muller Martini.

  Сложихме линк към видео на машината Primera E140 в Youtube.com.

  Какъв е смисълът да поставяме линкове към видео?

  В нашия случай можем да поискаме да видим как работи машината и какви са параметрите й. Представете си, че виждате в едно списание реклама на автомобил или статия за марка автомобил, която ви интересува. Списанието не може да покаже тест драйв или кадри от филм, в които можете да видите как се държи автомобила на пътя. С Layar можете да покажете всичко, което не може да покаже хартията.

  Много подходящо би било това приложение за козметични марки, които имат цели сайтове с видео техники за гримиране, фризиране, упражнения, грижа за тялото и т.н. Всичко това може да бъде в контекста на публикуваните материали, като препратки към още повече съдържание.

  Втори пример: писалката на Wacom Inkling

  Тъй като сме правили тест на този продукт, решихме да поставим линк към него. В рекламната страница не може да се събере толкова подробна информация, но по този начин можем лесно да се пренесем онлайн. Тестът на Wacom, който правихме, е дълъг и с много снимков материал. Сметнахме, че това е един лесен начин да отведем читателя към повече полезно съдържание.

  Какъв е смисълът да даваме линкове към още текстова информация?

  Представете си рекламна страница на нов продукт за отслабване. В една страница няма как да поместите всички отзиви на хора, които вече са я закупили. Не можете да зададете въпрос на лекар, но с това приложение можете да отидете директно във форум с коментари и консултация онлайн например.

  Пример трети: вложката на Оптимал принт

  Публикувахме информация за вложката на Оптимал принт преди няколко дни. Сложихме бутонче в печатния каталог, което отвежда към публикацията, в която е обяснено кое какво е. Понякога ни се налага да обясняваме какво показва конкретна вложка. В нашия случай избрахме това, а бутонът може да води директно към сайта на Оптимал принт или към онлайн магазина им, в който можете да си поръчате формуляри например. Има възможност да се сложи бутон Купи, Обади се или Сподели във Фейсбук. Възможностите са много.

  Защо Layar е по-добър от QR кодовете?

  В нашия случай каталогът беше отпечатан преди да разберем за съществуването на това мобилно приложение. В каталога имаме отпечатани QR кодове, които са поставени с конкретни цели, но те имат по-ограничени функции. Няма как да отпечатаме 4-5 QR кода директно ВЪРХУ рекламите на клиентите, просто няма да изглеждат добре. Няма как да добавите информация, след като каталогът е отпечатан.

  Кои са минусите на Layar спрямо QR кодовете?

  Трябва да имате инсталирано приложението на смартфона си, както и при QR кодовете впрочем. Предвид растящия брой на смартфони, едва ли броят на потребителите би бил проблем. За да се ползва по-активно приложението, самите издатели поставят в каталозите си SHOP WITH LAYAR или просто логото на LAYAR, за да знаят читателите, че на конкретната страница има добавени неща, които могат да се видят с мобилен телефон.

  И разбира се, цената.

  Да, издателите плащат, за да ползват платформата. 15евро за една страница или 999 евро за 100 страници. Но… представете си една корица или рекламна страница в списание на цена над 2 000-3 000 евро. Оскъпяването й с 15 евро за рекламодателя е нищожно спрямо ефекта, който се получава. Ако голям издател като Sanoma Magazines например плати 999 евро за 100 страници, които може да раздели между две или три свои списания, разходите изглеждат напълно разумни. Неслучайно собствениците на платформата бяха гост лектори на няколко събития на издателя. За България може би не е толкова изгодно, но все пак пазарът на Layar е в държави, които могат да си позволят този разход.