Туристическият сайт Airbnb ще издава свое печатно списание

3392

Еволюция от дигиталния свят към… печата.
Традиционният печатен маркетинг претърпя за пореден път сериозна промяна след като Airbnb издава свое списание. Популярната услуга за хора, търсещи места за отсядане в чужбина Airbnb, навлезе в бизнеса с издаване на печатни списания.

В края на ноември бе представен първият брой на изданието, наречено Pineapple, което ще излиза веднъж на всеки три месеца. Изданието ще бъде с тираж от 18 000 броя и обем от 128 страници. В първия брой са публикувани истории от Лондон, Сан Франциско и Сеул. Разпространението ще става, чрез изпращане до различни места, където отсядат потенциалните потребители на услугата Airbnb. Списанието ще се продава също и по книжарници и вестникарски павилиони.

Най-важното е, че в изданието няма да има реклама, а само съдържание, насочено към хората, които обичат да пътуват. Този смел ход би довел до лудост някои специалисти по дигитален маркетинг, но Airbnb не са първите от дигиталния свят, които прескачат и в печата. Преди тях това направиха още CNET, Style.com, Net-a-porter и други компании, подвизаващи се основно в интернет.

„Нищо не комуникира така добре и не предава посланието, че потребителят е най-ценен, както печатът!”.
Това са думи на Kim Caviness, представител на консултантска компания в сферата на маркетинга. Тя допълва, че ходът на Airbnb е силен маркетингов ход, с който компанията ще заживее собствен живот в материалния свят на хората предоставящи своите стаи и апартаменти, и тези които ги наемат. Ето какво добавя тя: „Колкото повече начини намирате за разширяване на популярността на своята търговска марка, толкова повече ще се свързвате със своята аудитория. Печатът е част от тези начини. Просто бъдете там, където са хората!”

„Кой не получава вашите рекламни послания? Днес хората не очакват, че печатът е отговорът на въпроса как да достигнем до повече хора. Но, ако компанията ви е позиционирана изцяло в дигиталния свят, вие може би забравяте за една голяма група потенциални потребители, които биха искали да се свържат с вас, но не могат, защото не сте на едно и също място.” – Това са думи на Vanessa Jo Roberts, която стои зад печатната маркетингова кампания на CNET. Според нея подобни кампании не са за всеки, а само за тези, които имат какво да кажат на своята специфична аудитория.

За финал си позволявам да цитирам думите на Kim Caviness: „Печатът е част от ефективната и всеобхватна маркетингова стратегия на всяка компания. Това е тенденция, която ще продължи да съществува и в бъдеще. Всичко, което може да помогне на търговските марки да изпъкват сред отаналите, като създава връзки и усещане за членство в дадена общност, трябва да намира място в маркетинговата стратегия на компанията.”

Източник: Airbnb.com

СПОДЕЛИ
Антон Даскалов
Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.