Успешните Коледни картички

  4974

  5 трика, които да превърнат Коледните ви картички в успешен маркетингов инструмент.

  Коледните картички са един от най-успешните инструменти за директен маркетинг, защото са:

  • изпратени до отлично таргетирана група потенциални или настоящи клиенти
  • един от най-евтините продукти за печат
  • високо ефективен продукт с най-ниските пощенски разходи
  И все пак, за да бъдат такива, пощенските картички трябва да бъдат нещо повече от красиви с приятно Коледно пожелание. Да видим 5 трика, които могат да ги направят изключително успешни.

  1.   Изпратете Коледни картички до най-добрите си клиенти

  Ако сте фирма, която работи с 20-50 клиента, не е проблем да съставите перфектния пощенски списък. Ако обаче работите с десетки или стотици клиенти, които купуват от вас различни продукти, не забравяйте, че идеалната база данни не е съставена само от имена, а може да бъде разделена на демографски принцип, да разделите клиентите си по пол, възраст, доходи, интереси спрямо продуктите, които купуват от вас.

  2.   Направете оферта с крайна дата (time limited offer)

  Вашите картички, освен хубави пожелания, могат да бъдат и добра оферта, специална отстъпка, талон за намаление. За да не остане офертата ви обаче под някоя купчина документи, сложете й краен срок. В зависимост от предложението, което правите, крайният срок може да бъде до Нова година или веднага след празниците.

  3.   Купон или талон за намаление

  Офертата с крайна дата върви ръка за ръка с купон или талон за намаление, които могат да бъдат откъснати и използвани веднага или върнати като заявка. Разбира се, това ви дава възможност за много добра отчетност на кампанията, ако не забравите да сложите персонални номера на всеки талон.

  4.  Принт, уеб и мобилен телефон работят отлично заедно

  QR код, отпечатан конкретен уеб адрес или приложение като Layar могат да направят кампанията ви интерактивна, да накарат потребителя да потърси повече информация за продуктите ви или направо да поръча без да напуска дома си. Не забравяйте, че всеки QR код или уеб адрес трябва да водят към конкретна страница за продукта или услугата, а не просто към челна страница на сайта ви. При още по-добро планиране, можете да генерирате PURL (personal URL) за всеки клиент и да проследите още по-точно резултатите.

  5.  Повторно изпращане или т.нар. follow up

  Не забравяйте, че вашите клиенти са заети по Коледа. Някои са затрупани от работа, а други са вече на вълна празници. Изпратете напомняща картичка след 1-2 седмици, за да им напомните, че крайният срок на офертата изтича, за да могат да направят своята поръчка.

  И накрая, но не последно, картичката като маркетинг инструмент може да бъде наистина успешен маркетингов инструмент и да ви върне инвестицията, която сте направили.

  Успешни кампании и весели празници след тях!