Хитрият маркетинг – втора част

  4283

  След първата част на Хитрият маркетинг, вижте и втората част с брандове, станали големи и успели да убедят потребителите да купуват все повече и повече.

  marketing

  Мескал – това е традиционна алкохолна напитка, произлизаща от Мексико. Технически, по- популярната текила е също разновидност на мексала. Много хора смятат, че по-голямата популярност на текилата се дължи на много по-добрия й аромат и вкус.

  Ако текилата обаче е с по-добри вкусови качества, на какво се дължи популярността на мексала?

  Отговорът е в гъсениците, плаващи на дъното на бутилката. Бедните гъсеници, по никакъв начин не влияят на вкуса на питието. Но пък е доста добър рекламен ход – все пак всички обичат екзотиката.

  marketing

  След като през 1960г. Alka-Seltzer пускат реклама, в която човек слага в чашата си не една, а две таблетки, продажбите се увеличават двойно.

  Хитрият рекламен ход е измислен от агенцията Tinker&Partners.

  Всъщност за това първо се е сетила фирма, произвеждаща шампоани, които са написали в инструкцията си за ползване, че шампоанът се нанася два пъти.

  marketing

  За главен маркетингов трик на Pepsi се счита рекламната им кампания по време на Голямата депресия в САЩ.

  Тогава напитките Pepsi са се продавали в бутилки от по 340мл., докато тези на Coca Cola – по 170мл. Цените и на двете фирми обаче били еднакви – по 5 цента за бутилка. В този момент се появила и песничка с текст: „Пепси  кола попада в целта, цели 12 унции повече – това е много! Два пъти повече, за една и съща монетка“

  За периода от 1936 до 1938г. Pepsi удвоява своите продажби, благодарение на Голямата депресия. А слоганът така проникнал в мозъците на американските потребители, че останал там още 20 години. Политиката на фирма Pepsi до голяма степен не се е променила и до днес. На много места (като в Русия например) пепсито се продава в бутилки по 600мл., вместо 500 – както кока колата.

  marketing

  Историята на верига магазини Woolworth също си заслужава да бъде спомената. Срамежлив и заекващ младеж на име Франк започва работа като помощник продавач в малък магазин.

  По това време цените по магазините се определяли на момента от самите продавачи като основно значение е имал външният вид на купувачите.

  Тоест, когато един потенциален купувач влезне в магазина, работата на продавача е да прецени платежоспособен ли е клиентът му, след което му предлага определена цена и двамата започват да се пазарят.

  За младежа обаче това било ужасно. Той много се боял от пазарлъка с купувачите, дотолкова, че веднъж даже припаднал по време на работа. За наказание собственикът на магазина го оставил да продава сам цял ден като поставил условието, че ако в края на деня оборотът е по-малко отколкото по принцип, момчето ще бъде уволнено.

  На следващия ден преди откриването на магазина Франк поставил на всяка стока листче с най- малката възможна цена, с която все пак ще може да изпълни условието на началника си. Освен това извадил от склада всички изоставащи стоки, наредил ги на една маса и сложил бележка „Всичко по пет цента“. Той подредил всичко така, че да се вижда от улицата и тресящ се от страх започнал да чака първият купувач. Стратегията на момчето се оказала толкова успешна, че в края на деня оборотът бил равен на седмичния оборот. Франк напуснал магазина и взел назаем пари за откриването на свой собствен. До 1919г. империята Woolworth се състояла от хиляда магазина, а състоянието на Франк възлизало на 65 милиона.

  marketing

  Една от най-успешните рекламни кампании в Америка била тази на цигарите Camel през 1913г.

  Компанията RJR решила, че камилата е не просто запомнящо се и привличащо вниманието животно, но с негова помощ може да се получи и отлична рекламна кампания. Така няколко дни преди пускането на първата партида цигари Camel във вестниците в 90 американски града били пуснати няколко обявления.

  Първото гласяло: „Камили“.

  След това излезнало второ, гласящо: „Камилите идват“

  Следва трето: „Утре в града ни ще има повече камили, отколкото в Азия и Африка взети заедно“.

  така на следващия ден учудените американци най-накрая узнали истината: „Цигари Camel. Вече са тук! “ – гласяло финалното обявление. Потресени от необичайната реклама, рекорден брой американци опитали новите цигари.