Хитрият маркетинг – първа част

5314

Как големите брандове са станали големи и успели да убедят потребителите да купуват все повече и повече?

Защо при наличието на такова многообразие от продукти, потребителите продължават да купуват точно определени марки? Кое качество на продукта трябва да се изтъкне или да се създаде изкуствено, за да го забележат потребителите? В тази статия ще ви покажем какви решения са намерили някои от големите компании.

marketing

Да започнем с хитрата иновация от Marlboro. Картонените кутии за цигари с откриващи се капаци вече са нещо обичайно. Но преди не е било така и повярвайте, създаването им не е просто едно дизайнерско решение – те са създадени изцяло с рекламна цел.

Идеята е проста и гениална – в началото всички цигари се продавали само в пакети. Звучи логично – по-евтино е и е по-удобно. От компанията Малборо обаче забелязали, че хората дотолкова са свикнали с удобството на пакетите, че дори не трябва да ги вадят от джоба си, за да запалят цигара. Затова решили да направят малко по-неудобните картонени кутии с капачета. По този начин, за да отвориш капачето, първо трябва да извадиш кутията и така всеки избрал марката се превръща в ходеща реклама. Новият дизайн на цигарите получил симпатичното име флип-топ.

marketing

За да са още по-сигурни, че брандът няма да остане скрит, от компанията Dunhill започнали да произвеждат цигарените кутии не само с картонено капаче, но и с допълнителен хартиен клапан, който се повдига.

marketing

През лятото на 1896г. Хенри Хайнц се разхождал из улиците на Ню Йорк, когато видял реклама на магазин за обувки, на която пишело „21 стила обувки“. Това така го впечатлило, че той решил да напише и на своите кетчупи „57 варианта“. Това число по никакъв начин не било свързано с истинския брой продукти, но пък впечатлило Хайнц, а и се е харесало на купувачите.

marketing

Историята на бранда на водка Absolute започва през 1879г., когато Ларс Олсън Смит създал нов вид водка – „Absolute Rent Bravin“ (абсолютно чиста водка). Нейната основна разлика – чистотата на продукта, която се постига посредством метода ректификация (химически начин за пречистване на различни вещества).

През 70-те години на миналия век Ларс Линдмарк взел „Absolute Rent Bravin“ под крилото си и решил, че такава прекрасна водка трябва да се предлага на пазара по подходящ за нея начин. Всичко трябвало да бъде абсолютно, както и самият продукт. През това време Гунар Броман – човекът, занимаващ се с разработката на концепцията, разхождайки се, видял на витрината на една аптека традиционна шведска медицинска бутилка, с някаква тинктура. Той бил потресен от нейната съвършеност и простота дотолкова, че тя станала прототипът на бутилката, позната на целият свят и до днес.

marketing

Производителят на най-известните мотори в света Harley Davidson вече няколко десетки години държи първото място за най-много направени татуировки с неговия бранд. А всичко започнало с това, че от Harley обявили внушителна отстъпка за хората, които искат да си купят мотоциклет и имат татуировка с логотипа.

Очаквайте втора част. 

 

СПОДЕЛИ
Радина Тамойкина
Магистър по полиграфия, любознателен и страстен фен на печата във всичките му форми. Инженер по душа.