1 милион долара инвестиции за печат на детски книжки

3369

Стартъп компанията Plum Print събра 1 милион долара, с които да предложи печат на персонализирани детски книжки.

Към момента те предлагат решение, насочено към родителите на малки деца, подходящо за събиране и запазване на техните рисунки и други произведения на изкуството. Портфолиото на компанията включва няколко различни размера фотокниги, които се произвеждат по поръчка. Първоначално родителите получават по пощата празна кутия, в която да съберат всички рисунки, училищни творби и дори керамични фигурки, изработени от своите деца. След това я изпращат обратно до Plum Print, които връщат файл за преглед на книгата преди печат.

Цялостната идея за услугата идва от Carolyn Lanzetta, която работи като търговец в JP Morgan. Като повечето майки и тя е била затрупана от произведения на изкуството от своето дете. Тя разговаря с други родители в търсене на отговор как те се справят с този проблем, но не е достигнала до такъв. Ето защо тя започнала да снима и събира във файл тези произведения. Скоро след това била запитана от свои приятели дали възнамерява да отпечата книга и по този начин се родила идеята за новия бизнес.

Първоначално Carolyn Lanzetta опитала да събира материалите чрез мобилно приложение, в което родителите сами да качват направените от тях снимки, но резултатът бил незадоволителен, поради недоброто качество на снимките. Това се доказва и от другите подобни приложения на пазара, които не съумяват да съберат голяма клиентска база. Ето защо се преминало на варианта с изпращане на празна кутия до родителите.

Основният проблем е в необходимостта от отделяне на много време за сортиране, снимане и описване на отделните материали от страна на самите родители. Много по-лесно е да поставиш любимите материали в една кутия, а останалите да изхвърлиш в боклука.

Седмица след получаване на кутията в Plum Print, родителите получават по имейл файл с подготвената книжка, който могат да потвърдят или редактират допълнително. След още една седмица книгата вече е доставена до вратата на клиента. Към това родителите могат да поискат материалите на техните деца да бъдат върнати, заедно с книгата.

Електронният магазин към сайта на Plum Print е пуснат през 2012 година, за да бъдат тествани маркетинговите нагласи. Първоначално не са вложени инвестиции в реклама, а се е разчитало на реклама от уста на уста. По този начин  са изработени 2700 книги с цена от 85$ за книга с меки корици и 130$ или 175$ за малки или по-големи книги с твърди корици. Родителите могат да поставят колкото искат произведения в кутията. Най-голямата книга е била с размер, подходящ за разглеждане на масичка за кафе и е съдържала около 800 снимки на различни произведения.

Статистиката на компанията сочи, че около 70% от родителите, поръчали през 2013 година са поръчали повторно и след това. Към момента родителите са склонни да правят поръчки веднъж годишно, но от компанията се надяват да променят този факт чрез добавяне на нови продукти към портфолиото си. През второто тримесечие на тази година от компанията планират да предложат различни фотоподаръци (календари, кейсове за телефони и други) в различен ценови клас.

От Plum Print планират да разширят и своята програма от посредници, към която да включат училища и родителски организации. Към момента от компанията работят с училища в 10 щата в Америка, на които предлагат 10% комисионна.

Може да опитате услугата на Plum Print